Goedkoop beleggen, Waar kun je het goedkoopst beleggen

goedkoopste broker zoeken

Je bent op zoek naar de goedkoopste broker voor beleggen en wilt weten bij welke online broker je dan moet zijn. In dit artikel uitleg en informatie over de goedkoopste broker en waar je op moet letten in Nederland alvorens je gaat handelen op de beurs.

Goedkoop beleggen, waar het goedkoopst beleggen?

Een goedkope broker is niet per definitie de goedkoopste voor jouw doeleinden. De kosten kunnen flink verschillen afhankelijk van het type product (aandelen, opties) waar je in belegt en hoe actief je bent. Voor een goede vergelijking dien je de volgende kosten mee te nemen in je analyse.

Transactiekosten

Voor het aan- en verkopen van beleggingsproducten (andere aandelen, opties en beleggingsfondsen) rekenen brokers transactiekosten. Afhankelijk van de producten waarin je belegt en hoe vaak je handelt zal de broker transactiekosten in rekening brengen.

Service fee

Er worden variabele kosten berekend over je belegd vermogen. Dit noemen we de servicefee. Dit bedrag wordt in rekening gebracht, omdat er kosten gemaakt worden voor het bewaren en administreren van je beleggingen en voor het ontwikkelen en onderhouden van de dienstverlening.

Valutakosten

Kosten die nog wel is over het hoofd gezien worden, maar die een behoorlijke impact hebben op de kosten, zijn valutakosten. Dit is een opslag op de transactiekosten wanneer je in een andere valuta dan euro’s belegt. Deze zijn vaak verwerkt in de koers en zie je dus niet terug op je rekening. Hier ontstaan grote verschillen tussen brokers. De VEB inventariseerde hoe banken en andere beursmakelaars omgaan met valutakosten. Bij de grootbanken liggen de valutakosten bij een gelijke transactie een stuk hoger.

Overige kosten

Er zijn vele andere kosten die een broker in rekening kan brengen. Denk aan kosten voor het activeren van bepaalde producten of diensten. Kosten voor aanvullende informatie, zoals realtime koersen of bepaalde beleggingstools. Bij grootbanken dien je vaak ook een betaalrekening te openen, dit brengt uiteraard ook kosten met zich mee.

Het kan voor iedere belegger weer anders zijn welke partij de goedkoopste broker is. Verdiep je daarom ook goed in de kleine lettertjes.

Bekijk de kosten op beleggenvergelijken.com

Via beleggenvergelijken.com vergelijk je eenvoudig alle brokers op kosten zoals transactiekosten, service fee en overige kosten. Het is ook mogelijk te beleggen bij een gratis broker.

Goedkoopste broker ook de beste broker?

De goedkoopste broker is dus niet per definitie de beste broker. Soms gaat het ook om andere dingen zoals de gebruikersvriendelijkheid, de educatie mogelijkheden, de handelsmogelijkheden of de veiligheid. Kijk naar het totale plaatje. Uiteindelijk gaat het om het beste rendement, en niet om de laagste kosten.

Online brokers vergelijken

Op beleggenvergelijken.com vergelijk je eenvoudig alle online brokers. Open direct een rekening of vraag vrijblijvend een informatiemap op bij twee of meerdere partijen om zo een juiste keuze te maken.