Beleggen met weinig geld, kan dat?

beleggen met weinig geld

Vooropgesteld: wij zijn niet degenen om te bepalen wat ‘weinig geld’ precies is. Wat we wel weten: dat Gaston van de Postcodeloterij echt niet eerst aan de deur hoeft te kloppen voor je eens kan gaan beleggen. En dat je ook geen goedgevulde Zwitserse bankrekening nodig hebt. Beleggen met weinig geld kan namelijk al met een paar tientjes per maand.

Waarom beleggen met weinig geld ook slim is

Veel beginnende beleggers onderschatten hoe spannend beleggen kan zijn. Het gaat namelijk zeker eens gebeuren dat je beleggingen even flink in waarde dalen. Dat is geen probleem. Althans, niet zolang je rustig blijft, jouw beleggingen zich weer herstellen na zo’n dipje en je op de lange termijn een mooi rendement behaalt. Wél als je meteen in blinde paniek jouw beleggingen verkoopt, met een flink verlies als gevolg.

Beleggen met weinig geld is minder spannend dan in één keer een groot bedrag. Je bent dan waarschijnlijk minder emotioneel betrokken en dus ook minder geneigd om in paniek al jouw beleggingen te verkopen als de beurs eens onderuit gaat. (Maandelijks) beleggen met weinig geld is daarom een ideale manier om te beginnen met beleggen.

Let op de kosten

Ga je een klein bedrag (per maand) beleggen? Let dan extra goed op de kosten voor beleggen. Want stel: je belegt €25 per maand en betaalt daarvoor €2 per maand aan vaste kosten, ongeacht het bedrag dat op jouw rekening staat. Op jaarlijkse basis leg je dus €300 in, maar betaal je €24 aan kosten. Da’s 8 procent van je inleg! Je moet dan een hoog rendement behalen om die kosten eruit te halen.

Als je met een klein bedrag per maand belegt, snoepen vaste kosten dus een groter deel van je rendement weg. Zorg er daarom altijd voor dat je van tevoren goed weet welke kosten je gaat betalen. En hoeveel impact die kosten gaan hebben op jouw totale inleg. Wees daarom kritisch bij het vergelijken van aanbieders. Een klein verschil in kosten lijkt op het eerste gezicht weinig uit te maken, maar kan later een groot verschil maken. Hieronder wat de impact van een klein kostenverschil kan zijn als je iedere maand 50 euro inlegt.

Beleggen met weinig geld_impact kosten op lange termijn

Tip: Bij InDelta beleg je wereldwijd in gelijk gewogen index fondsen tegen lage kosten. Je kunt al starten vanaf €1,-.

Levert beleggen met weinig geld wel iets op?

Dat kunnen we niet zeggen, want we hebben geen glazen bol. Maar we kunnen wel even naar het verleden kijken. Daarvoor kijken we naar het rendement van de  MSCI World-index. Die index is opgebouwd uit aandelen van meer dan 1500 beursgenoteerde bedrijven vanuit verschillende landen, sectoren en werelddelen. Als je de afgelopen 15 jaar maandelijks €25 in een fonds had belegd dat die index volgde, zag jouw rendement er zo uit:

En had je maandelijks €50 overgehouden om te beleggen? Dan zag het rendement er zo uit:

Rendement (inclusief dividend) van de MSCI World (in EUR) van 2006 t/m 2020. Er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Data afkomstig van MSCI. Let erop dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst: uw beleggingen kunnen altijd in waarde dalen en u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleg altijd met geld dat je kunt missen

Hierboven zeiden we al dat beleggen soms best spannend kan zijn, omdat je inleg ook best eens (flink) in waarde kan dalen. Dat zie je hierboven ook. In 2008, 2009, 2015, 2018 én 2020 gebeurde dat. Maar je ziet óók dat het rendement op de lange termijn positief is, ondanks die flinke dalingen tussendoor. Als je dus gaat beleggen, neem daarvoor dan altijd ruim de tijd én doe het met geld dat je kunt missen.

Ben je bang dat je auto het over een jaar begeeft? En heb je onvoldoende spaargeld achter de hand om je bolide naar de garage te brengen of een nieuwe te kopen? Dan raden we beleggen met klem af. Het kan namelijk zo zijn dat de beurs nét in dat jaar niet zo lekker loopt. Dat is geen probleem, maar wel wanneer je het geld na een jaar weer nodig hebt.

Conclusie

Beleg dus nooit met het idee om snel rijk te worden, want de risico’s van beleggen op de korte termijn zijn groot. Als je belegt voor de lange termijn, is de kans op een mooi rendement veel groter. En kun je het geld dat je belegt absoluut niet missen? Begin er dan niet aan. Zet het op een spaarrekening en beleg het pas als je zeker weet dat je het geld voor langere tijd kunt missen.

Vergelijk beleggingsfondsen of kies voor laten beleggen door experts. 

Bron: Brandnewday, Indelta. Bewerking: Beleggenvergelijken.com

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.