Kosten van beleggen, wat moet je weten?

beleggen kosten

Beleggen is niet gratis. Want, als belegger krijg je met allerlei kosten te maken. Denk aan de beheervergoeding, bewaarloon, administratiekosten enzovoort. Dit zijn de zogenaamde directe kosten. Daarnaast heb je nog de indirecte kosten die in je beleggingsportefeuille zitten versleuteld. Wil je beleggen? Hieronder een overzicht met welke kosten je te maken krijgt en hoe je ermee omgaat.

Directe kosten beleggen

Open je een beleggingsrekening? Dan krijg je te maken met directe kosten. Die vind je terug op je afschrift of in het kostenoverzicht van je beleggingsrekening. Het gaat hierbij onder andere om: transactie- en abonnementskosten, advies-, prestatie- en beheervergoeding plus het bewaarloon. Denk je dat dit alle kosten zijn van beleggen? Dan heb je het mis, want naast de directe kosten zijn er ook nog de indirecte kosten.

Indirecte kosten beleggen

De indirecte kosten van beleggen zie je niet terug in je afschrijft van je beleggingsrekening. Deze zitten verwerkt in de koers van je beleggingsproducten, zoals trackers en beleggingsfondsen. Voorbeelden van indirecte kosten zijn bijvoorbeeld: management en service fees, maar ook transactie- en accountancykosten. Deze –onzichtbare – indirecte kosten drukken dus op je rendement, want ze worden in mindering gebracht op je winst. De hoogte van de indirecte kosten varieert meestal van 0,5% tot 2,5% per jaar

AFM over de kosten van beleggen

Om te voorkomen dat je jezelf rijk rekent als je belegt, pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ervoor bij beleggingen de Total Cost of Ownership (TCO) per jaar inzichtelijk te maken. Want, uit onderzoek in 2012 blijkt onder andere dat de indirecte kosten de totale kosten behoorlijk beïnvloeden, maar dat er geen goed inzicht in is. Vervolgens blijkt dat het onderling vergelijken van de kosten van diverse financiële dienstverleners lastig is, omdat de kosten eenvoudigweg nogal verschillen.

Weet wat de totale kosten zijn

Overweeg je te gaan beleggen? Weet dan wat de totale kosten van je beleggingen op jaarbasis zijn. Want, alleen als je dat weet, kun je volgens de AFM een afgewogen beslissing maken en voor het ene of andere beleggingsproduct kiezen, ofwel: online broker of beleggingsbank.

Transparantie kosten beleggen

De grote onduidelijkheid over de kosten van beleggen heeft er overigens ook toe geleid dat er inmiddels een groeiende groep beheerders is die transparantie biedt betreffende de vergoedingen. Door openheid te geven over de kosten van beleggen laat een beheerder enerzijds zien dat het in jouw belang adviseert én passend bij jouw financiële wensen. En dus niet alleen kiest voor beleggingen met de hoogste compensatie.

Volgens de consumentenmonitor Beleggen najaar 2021 zien Beleggers vaker informatie over de kosten van beleggingen dan een jaar geleden. Driekwart (76%) heeft deze informatie op een of meerdere wijzen gezien t.o.v. 66% in 2020.

De hogere zichtbaarheid leidt niet tot vaker tot het ondernemen van actie(s). Een derde (32%) van de beleggers die informatie over de kosten heeft gezien, heeft een of meerdere acties ondernomen en dat is vergelijkbaar met vorig jaar (toen 38%).

kosten beleggen
Bron: IPSOS

Kosten beleggen vergelijken

Bekijk hieronder beschikbare brokers in Nederland en de bijbehorende jaarlijkse kosten die in rekening wordt gebracht.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *