Je wilt een beleggingsrekening openen en wilt weten waar je allemaal op moet letten. Bij welke broker ben je het beste uit? In dit artikel een aantal tips van onze redactie om je op weg te helpen.
Inhoudsopgave
1. Beleggingsrekening openen, waar op letten?
Het aantal beleggende huishoudens is in 2022 met 12% gestegen tot 1,9 miljoen. Behoefte aan meer rendement was het afgelopen jaar de belangrijkste reden om te starten met beleggen. Het merendeel kiest daarbij voor zelfstandig beleggen.
Voordat je begint met het openen van een beleggingsrekening voor jezelf of voor je kind moet je zorgen dat je kennis up to date is. Zeker startende beleggers moeten letten op de risico’s. Gebruik bijvoorbeeld alleen geld dat je kunt missen. Er kunnen namelijk verliezen ontstaan omdat de koers een andere richting opslaat dan je in eerste instantie dacht. Houd dus rekening met de risico’s bij beleggen. Veel brokers en banken bieden online trainingen of webinars om je kennis te vergroten. Maak hier gebruik van.
2. Wat is een beleggingsrekening?
Een beleggingsrekening is een speciale rekening waarmee je aandelen, beleggingsfondsen of andere financiële instrumenten kunt kopen. Een verschil met een gewone bankrekening is dat je geen geld kunt overschrijven naar rekeningen van andere mensen of bedrijven. Om fraude tegen te gaan kan je net als bij veel spaarrekeningen alleen geld storten op een bankrekening die op jouw eigen naam staat: de zogeheten tegenrekening. Je opent zo’n beleggingsrekening bij een online broker of een bank, en je kunt daarmee in verschillende producten handelen.
3. Waarom een beleggingsrekening
Inflatie en lage rentes zorgen ervoor dat spaargeld minder waard wordt en maken beleggen aantrekkelijker. Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiële tegenslagen ongeveer € 20.000 beschikbaar om te beleggen terwijl ze dat niet deden. Je wilt meer vermogen opbouwen maar via sparen gaat dit niet snel genoeg. Om te kunnen beleggen heb je allereerst een beleggingsrekening nodig. Je opent zo’n beleggingsrekening bij een bank of online broker, en kunt dan in verschillende producten handelen. Enkele beleggingsvormen zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, IPO’s, hefboomproducten, ETF’s, opties, futures en CFD’s.
4. Wat kost een beleggingsrekening?
Wat kost een beleggingsrekening? Het in prijs vergelijken van brokers is lastig. Vergelijk voordat je een beleggingsrekening opent sowieso de tarieven. Aan het handelen op de beurs zitten kosten verbonden, zoals aansluitkosten, transactiekosten, bewaarloon en andere fees zoals valutakosten. Let ook op verborgen kosten zoals voor het uitoefenen van opties voor gevorderde beleggers of opnamekosten. De kosten bij elkaar opgeteld kunnen een flink deel van je rendement opslokken dus vergelijk goed. Kies dus een broker met de laagste tarieven.
Onderzoek de broker met de voordeligste tarieven. Bekijk onderaan de pagina een tarieven overzicht van brokers in Nederland. Lees ook ons artikel over de kosten van beleggen.
5. Hoe vind ik de beste beleggingsrekening?
Waar je het beste een beleggingsrekening kunt openen verschilt per belegger. Kijk naar handelsmogelijkheden en stabiliteit. Er zijn ook verschillen in welke producten en welke beurzen je kunt handelen. Niet iedere broker of bank heeft hetzelfde aanbod. Ook niet ieder platform is even betrouwbaar. Kijk ook of de aanbieder een vergunning heeft voor het aanbieden van beleggingsdiensten.
Volgens de AFM Consumentenmonitor belegt de grootste groep zelf. Zelfstandige beleggers kiezen voor execution only omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. Zelfstandige beleggers beleggen het verreweg het meest in aandelen via online brokers.
Voorbeelden van online brokers waar je een beleggingsrekening kunt openen:
- DEGIRO met extreem lage tarieven
- Scalable Capital met beleggen in aandelen en ETF’s en 2,6% rente op je tegoed
- Beleggingsrekening van Freedom24 koop aandelen en ETF’s en spaar tegen 3,00% USD
- Bux Zero beleggingsapp
- SaxoBank (voorheen Binck)
- Een handelsrekening van Lynx
De grootbanken bieden ook beleggingsrekeningen aan. Denk aan:
- ING Beleggingsrekening
- ABN AMRO Zelf Beleggen Basis
- Rabobank Beleggingsrekening
- ASN Bank Beleggen
Hiernaast zijn er ook een aantal buitenlandse partijen actief in Nederland zoals eToro met een gespecialiseerd aanbod gericht op hele actieve beleggers. Dergelijke rekeningen zijn voor beginners af te raden. Al kun je bij eToro wel leren van professionele beleggers via een copy trading functie.
6. Passief of actief beleggen met mijn beleggingsrekening
Zodra er geld op je beleggingsrekening staat kun je beginnen met handelen. Je kunt zelf je beleggingsportefeuille samen stellen. Je kunt zelf beleggen of laten beleggen. Je zet in op koerswinst of dividend. Er is een verschil tussen actief of passief beleggen.
Actieve beleggers handelen op de korte termijn en speculeren op winst uit koersschommelingen. Vaak gebruiken ze hier producten voor met een hefboom, geheten derivaten, zoals opties, futures, turbo’s en sprinters. Hiermee valt met een kleine investering soms grote winsten te behalen. Deze manier van handelen is wel alleen interessant als je meer ervaren bent. Er zijn namelijk ook risico’s verbonden dat je de inleg verliest.
Passieve beleggers hebben een lange-termijn visie en steken hun geld vaak in veiliger geachte producten zoals aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Rendement wordt behaald uit koerswinsten en dividenden op de langere termijn.
Voorbeelden van online aanbieders van beleggingsfondsen:
- InDelta Indexfondsen
- Brand New Day Beleggingsrekening
7. Moet ik privé of zakelijk beleggen
Ben je ZZP’er of ondernemer? Een zakelijke beleggingsrekening kan interessant zijn vanwege belastingvoordelen. Er is een omslagpunt tussen privé en zakelijk beleggen. De keuze tussen zakelijk en privé vermogen opbouwen draait dus om hoeveel belasting je effectief over je vermogen betaalt. Door de wijze van belastingheffing is het bij een laag rendement vaak aantrekkelijk om je vermogen zakelijk op te bouwen.
8. Beleggingsrekening openen voor je kind?
Wil je niet voor jezelf beleggen, maar voor je kind? Beleggen voor je kind doe je heel eenvoudig met een speciaal daarvoor bestemde kinderrekening. Je opent de rekening op jouw eigen naam en op dat van je kind. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen en hoe veel en vaak je inlegt. Iedere storting is een schenking en je kunt dit jaar (2022) dus tot € 5.677 per jaar belastingvrij storten. Als je zoon of dochter 18 jaar is, en dus voor de wet volwassen, komt het geld aan hem of haar toe. Zo kun je jouw kind op een eenvoudige manier helpen aan een leuk startbedrag voor een studie, rijbewijs of misschien zelfs een eerste huis.
Voorbeelden van beleggingsrekeningen voor je kind:
- Brand New Day Kinderrekening
- InDelta Kinderrekening
- Bij DEGIRO op je eigen naam als extra rekening
Via de grootbanken kan het ook via ING Kind of de beleggingsrekening Kind van ABN AMRO.
9. Beleggingsrekening openen voor je pensioen
Er zijn fiscale voordelen te behalen wanneer je belegt voor je pensioen. Van dat belastingvoordeel mag je alleen profiteren als je een pensioentekort hebt. Dat wil zeggen: je bouwt geen of te weinig pensioen op bij een werkgever of je bent zzp’er en hebt helemaal geen pensioenregeling. Dat pensioentekort wordt ook wel jaarruimte genoemd.
Jouw jaarruimte is persoonlijk en afhankelijk van je inkomen en pensioenregeling bij een eventuele werkgever. Je mag je jaarruimte alleen storten op een speciaal daarvoor bestemde Pensioenbeleggingsrekening. We kunnen je geen kant en klaar vooruitzicht voorschotelen van jouw belastingvoordeel. Dat is namelijk persoonsafhankelijk en de jaarruimte is dus altijd hoger of lager dan die van je echtgenoot, familielid of buurvrouw. Wel kunnen we natuurlijk een voorbeeld geven. Lees daarvoor het artikel zelf beleggen voor je pensioen dat we eerder schreven.
10. Beleggingsrekening openen, hoe nu starten?
Beleggen is leuk, maar kan ook ingewikkeld zijn. Verdiep je rustig in de materie. Het kan lonen om gespreid in te stappen. Zo ben je niet teveel afhankelijk van één industrie of bedrijf. Spreid je risico en behaal op de lange termijn het meeste rendement.
Na het onderzoeken kun je een beleggingsrekening openen bij een broker. Dit gaat tegenwoordig eenvoudig online. Er worden enkele gegevens gevraagd zoals NAW gegevens, BSN, kopie paspoort en identificatie. Indien je aanmelding is goedgekeurd kun je beginnen met storten van geld naar de beleggingsrekening. Vaak is het ook mogelijk indien je al een bestaande beleggingsportefeuille hebt om deze over te boeken.
Bij sommige brokers kun je ook een demo account openen. In Nederland zijn er een aantal online brokers actief waar je eenvoudig online een beleggingsrekening kunt openen. Kies uit brokers bij zelf beleggen, fondsbeleggen of laten beleggen.
Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.