Beleggingsrekening openen, waar op letten?

beleggingsrekening openen

Je wilt een beleggingsrekening openen en wilt weten waar je allemaal op moet letten. Bij welke broker ben je het beste uit? In dit artikel een aantal tips van onze redactie om je op weg te helpen.

Wat is een beleggingsrekening

Je wilt rendement behalen op de beurs want de huidige spaarrente levert niet genoeg op. Je wilt namelijk meer vermogen opbouwen maar via sparen gaat dit niet snel genoeg. Om te kunnen beleggen heb je allereerst een beleggingsrekening nodig. Je opent zo’n beleggingsrekening bij een bank of online broker, en kunt dan in verschillende producten handelen. Enkele beleggingsvormen zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, hefboomproducten, opties, futures en turbo’s.

Beleggingsrekening openen, waar op letten?

Voordat je begint met het openen van een beleggingsrekening voor jezelf of voor je kind moet je zorgen dat je kennis up to date is. Zeker startende beleggers moeten letten op de risico’s. Gebruik bijvoorbeeld alleen geld dat je kunt missen. Er kunnen namelijk verliezen ontstaan omdat de koers een andere richting opslaat dan je in eerste instantie dacht. Houd dus rekening met de risico’s bij beleggen. Veel brokers en banken bieden online trainingen of webinars om je kennis te vergroten. Maak hier gebruik van en vraag sowieso bij meerdere partijen een gratis informatiemap op. 

Wat kost een beleggingsrekening

Het in prijs vergelijken van brokers is lastig. Vergelijk voordat je een beleggingsrekening opent sowieso de tarieven. Aan het handelen op de beurs zitten kosten verbonden, zoals aansluitkosten, transactiekosten, bewaarloon en andere fees zoals valutakosten. Let ook op verborgen kosten zoals voor het uitoefenen van opties voor gevorderde beleggers of opnamekosten. De kosten bij elkaar opgeteld kunnen een flink deel van je rendement opslokken dus vergelijk goed. Kies dus een broker met de laagste tarieven.

Onderzoek de broker met de voordeligste tarieven. Bekijk onderaan de pagina een tarieven overzicht van brokers in Nederland.

Hoe vind ik de beste beleggingsrekening

Waar je het beste een beleggingsrekening kunt openen verschilt per belegger. Kijk naar handelsmogelijkheden en stabiliteit. Er zijn ook verschillen in welke producten en welke beurzen je kunt handelen. Niet iedere broker of bank heeft hetzelfde aanbod. Ook niet ieder platform is even betrouwbaar. Kijk ook of de aanbieder een vergunning heeft voor het aanbieden van beleggingsdiensten.

Volgens de AFM Consumentenmonitor belegt de grootste groep zelf. Zelfstandige beleggers kiezen voor execution only omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. Zelfstandige beleggers beleggen het verreweg het meest in aandelen. Populaire aanbieders zijn DEGIRO vanwege de extreem lage tarieven en BinckBank vanwege de goede service.

Passief of actief beleggen met mijn beleggingsrekening

Zodra er geld op je beleggingsrekening staat kun je beginnen met handelen. Je kunt zelf je beleggingsportefeuille samen stellen. Je kunt zelf beleggen of laten beleggen. Je zet in op koerswinst of dividend. Er is een verschil tussen actief of passief beleggen.

Actieve beleggers handelen op de korte termijn en speculeren op winst uit koersschommelingen. Vaak gebruiken ze hier producten voor met een hefboom, geheten derivaten, zoals opties, futures, turbo’s en sprinters. Hiermee valt met een kleine investering soms grote winsten te behalen. Deze manier van handelen is wel alleen interessant als je meer ervaren bent. Er zijn namelijk ook risico’s verbonden dat je de inleg verliest.

Passieve beleggers hebben een lange-termijn visie en steken hun geld vaak in veiliger geachte producten zoals aandelen, beleggingsfondsen en obligaties. Rendement wordt behaald uit koerswinsten en dividenden op de langere termijn.

Hoe open ik een beleggingsrekening

Een beleggingsrekening openen bij een broker gaat tegenwoordig eenvoudig online. Er worden vaak enkele gegevens gevraagd zoals NAW gegevens, BSN, kopie paspoort en identificatie. Indien je aanmelding is goedgekeurd kun je beginnen met storten van geld naar de beleggingsrekening. Vaak is het ook mogelijk indien je al een bestaande beleggingsportefeuille hebt om deze over te boeken.

Moet ik privé of zakelijk beleggen

Ben je ZZP’er of ondernemer? Een zakelijke beleggingsrekening kan interessant zijn vanwege belastingvoordelen. Er is een omslagpunt tussen privé en zakelijk beleggen. De keuze tussen zakelijk en privé vermogen opbouwen draait dus om hoeveel belasting je effectief over je vermogen betaalt. Door de wijze van belastingheffing is het bij een laag rendement vaak aantrekkelijk om je vermogen zakelijk op te bouwen.

Beleggingsrekening openen

In Nederland zijn er een aantal online brokers actief waar je eenvoudig online een beleggingsrekening kunt openen. Kies uit brokers bij zelf beleggen, fondsbeleggen of laten beleggen.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.