Beleggen kan in verschillende soorten beleggingsproducten. Voor alle beleggingen geldt: je investeert geld om vermogen te maken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten beleggingsproducten.
Aandelen
Een van de meeste bekende manieren om je geld te beleggen is: aandelen kopen. Dit zijn waardepapieren waarmee je eigenlijk een stukje bezit koopt in een onderneming en dus mede-eigenaar wordt. Als aandeelhouder heb je stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering en deel je mee in de winst van het bedrijf, ook wel dividend genoemd. Je kunt rechtstreeks beleggen in aandelen, maar ook via een aandelenfonds waarin meerdere bedrijven zitten.
Beleggingsfondsen
Ook beleggingsfondsen zijn zeer gewilde beleggingsproducten. Hierbij koop je – samen met anderen – een deel van een fonds, ofwel: participatie. Het fonds wordt doorgaans beheerd door zogenaamde fondsmanagers. Beleggingsfondsen beleggen meestal in diverse thematische georiënteerde effecten. Aantrekkelijk aan beleggingsfondsen is dat je met relatief geringe investeringen een goed gespreide portefeuille kunt realiseren.
Obligaties
In obligaties beleggen, betekent eigenlijk dat je geld uitleent. Aan bijvoorbeeld de overheid, bedrijven of een instelling. Het is een manier om aan geld te komen voor het financieren van bijvoorbeeld projecten. In ruil voor die lening ontvang je een rentevergoeding. Aan het eind van de looptijd ontvang je je ingelegde geld terug. Tenminste? Als het bedrijf niet failliet gaat. Over het algemeen is beleggen in obligaties een van de meer veilige beleggingsproducten.
Opties
Met een optie heb je het recht om in een bepaalde periode bijvoorbeeld aandelen te kopen (call) of te verkopen (put) tegen een vooraf afgesproken prijs. Het te verhandelen pakket bestaat altijd uit 100 aandelen. Behalve opties op aandelen bestaan er ook opties op valuta’s, goud, obligaties en beursindexen. Het verhandelen van opties gebeurt op de effectenbeurs. Handelen in opties vraagt de nodige kennis en ervaring. Vandaar dat de handel in opties een van de beleggingsproducten is die meer risico’s met zich meebrengt en meer geschikt is voor ervaren beleggers.
Indextrackers
Een ander woord voor indextrackers is: Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze zogenaamde EFT’s zijn meestal beursgenoteerde beleggingsfondsen die een onderliggende index op de voet trachten te volgen. Bijvoorbeeld een AEX tracker volgt de AEX index door precies dezelfde aandelen in eenzelfde verhouding op te nemen. Trouwens er zijn ook trackers die een sector, opkomende markt, grondstof of valuta volgen. De afgelopen jaren zijn trackers erg in opkomst en zijn er allerlei afgeleide beleggingsproducten op de markt verschenen. Het prettige aan indextrackers is onder andere de lage beheerskosten in vergelijking met beleggingsfondsen. Verder zijn EFT’s meestal zeer goed te volgen, bieden toegang tot markten die moeilijker bereikbaar zijn en kennen vaak een goede spreiding.
Effecten
Dit is een verzamelnaam voor verhandelbare aandelen, obligaties, opties, futures, warrants, trackers en andere waardepapieren. Denk daarbij aan onder andere participaties of deelnemingsbewijzen in een vastgoedfonds. Zo kan bijvoorbeeld een bedrijf effecten aanbieden om bepaalde activiteiten te financieren. Maar, ook de overheid geeft effecten uit, zoals staatsobligaties.
Gestructureerde producten
Er is sprake van gestructureerde producten als er diverse beleggingsproducten als obligaties, aandelen en opties met elkaar worden gecombineerd. Het aanbod gestructureerde producten is zeer groot en de risico’s ervan kunnen behoorlijk verschillen.
Meer beleggingsproducten
Er zijn nog veel meer soorten beleggingsproducten. Voorbeelden daarvan zijn warrants, turbo’s, sprinters en futures. Ook kun je beleggen in goud, valuta’s, vastgoed, wijn enzovoort. Overweeg je te gaan beleggen in een van de hier bovengenoemde beleggingsproducten? Lees je dan goed in en laat je met raad bijstaan door iemand met beleggingservaring en/of deskundigheid.
Crypto
Crypto’s zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft dus geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code zoals een wachtwoord. Er zijn verschillende soorten crypto’s. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste crypto, maar er zijn nog honderden andere ontstaan. Crypto’s worden het vaakst via een app verhandeld. Zes op de tien (57%) zelfstandige beleggers die naast beleggingen ook crypto’s bezitten heeft deze via een app verhandeld.
IPO’s
Bij een IPO beleg je in de eerste beursgang van een bedrijf. Je koopt aandelen tegen de oorspronkelijke prijs vóór het begin van de veiling. Verdien vervolgens geld door ze te verkopen zodra ze op de beurs genoteerd zijn en de lock-upperiode voorbij is. De prijs kan met tientallen en zelfs honderden procenten omhoogschieten. Let op: er is ook risico op kapitaalverlies.
Altijd al benieuwd geweest hoe je kunt deelnemen aan een IPO? Participeer nu in beursintroducties van ondernemingen (IPO’s) tegen de initiële koers van de aandelen via Freedom 24.
De meeste verwachte aankomende IPO voor 2023 is Starlink van Elon Musk. Het gemiddelde rendement op de investering: 58% in 93 dagen*
Welke beleggingsvorm kies jij?
Beleggers zeggen het meest gebruik te maken van beleggingsfondsen en aandelen. Dit blijkt uit de consumentenmonitor Beleggen van toezichthouder AFM. (najaar 2021)
Beleggingsfondsen zijn na vorig jaar opnieuw de meest gebruikte beleggingsvorm (60%), gevolgd door aandelen (52%). Het aandeel van obligaties (16%) en indexbeleggingsfondsen (20%) is vergelijkbaar met vorig jaar. Crypto komt binnen op 13% wat toch ook flink is gegroeid.
Beleggers zeggen het meest gebruik te maken van beleggingsfondsen en aandelen
Ervaren beleggers investeren vaker in beleggingsfondsen dan startende beleggers (alle beleggers: 65% vs. 45%; zelfstandige beleggers: 57% vs. 31%). Beginnende beleggers investeren
Op beleggenvergelijken.com vergelijken wij beleggingsfondsen in Nederland in dit overzicht.
Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
* In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.