Zelf beleggen

Kies voor zelf beleggen. Vergelijk de beste brokers en open direct een beleggingsrekening. Klik op verder om direct naar de aanbieder te gaan.

Zelf Beleggen , Kies de Beste Broker

DeGiro_beleggen DEGIRO Beleggen
Gebruiksvriendelijk platform
Ongekend lage tarieven
Tijdelijk €110 transactietegoed
€ 3,30 per order Verder
Trade republic beleggen Trade Republic Beleggen
Beleg in aandelen, ETF's en derrivaten
4,00% rente op saldo tot €50.000
Inleg vanaf €1, -
€ 1,00 per order Verder
MEXEM_beleggen MEXEM Beleggen
Scherpe prijzen in NL en BE
Uitgebreide software
Wereldwijd beleggen op 135 markten
€ 1,80 per order Verder
Scalable capital broker Scalable Capital
Commissie-vrij beleggen
Keuze uit 7.000 Aandelen, 1800 ETF's, Crypto
Vanaf €1,- inleg en 2,6% rente over je tegoed
€ 0,99 per order Verder
eToro Beleggen
Intuïtief, gebruiksvriendelijk platform
Openbare kennisdeling via sociaal handelen
Inleggen vanaf €50,-
€ 0,00 per order Verder
Easybroker Beleggen
Beleg wereldwijd tegen lage tarieven
Gratis demo account voor beginners
Aandelen, ETF's Obligaties en meer
€ 0,00 per order Verder
Freedom24 broker Freedom24
Beleg vanaf 0 euro met het tijdelijke Promo Tarief
Keuze uit Aandelen, ETF's, Obligaties
Rente op saldo tot 3% USD of 2.5% EUR
€ 2,00 per order Verder
LYNX Beleggen
Voor de professionele belegger
Beleggen in 31 landen wereldwijd
Gratis LYNX informatiepakket + e-book
€ 6,00 per order Verder

Saxo Bank Beleggingsrekening
Zeer ruim aanbod aan beleggingen
Gebruiksvriendelijk platform
Gratis realtime streaming koersen van Euronext
€ 7,00 per order Verder

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen.

*Transactiekosten per order per jaar, berekend op basis van de actuele voorwaarden. Voor waardepapierentransacties kunnen naast bankkosten ook buitenlandse kosten gelden. Alle gegevens zonder garantie.
** De bovenstaande vergelijking is tot stand gekomen middels de volgende gegevens: gemiddeld orderbedrag: €1000, aantal order per jaar: 12, percentage online orders: 100%, gemiddeld belegd vermogen: €20.000.

Zelf beleggen

Wat is zelf beleggen?

Je houdt graag zelf de touwtjes in handen over jouw beleggingen. Volgens de AFM Consumentenmonitor belegd de grootste groep zelf. Zelfstandige beleggers kiezen voor deze beleggingsvorm omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Zes op de tien (59%) beleggers geeft aan zelfstandig te beleggen. Ook beginnende beleggers (belegt minder dan 4 jaar ervaring) doen dit voornamelijk zelfstandig (48%).

Let wel, jij bent verantwoordelijk voor het eindresultaat. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. Zelfstandige beleggers beleggen het verreweg het meest in aandelen. Je krijgt geen beleggingsadvies maar veel brokers helpen je tegenwoordig goed op weg met een handige informatiemap.

Spreid je beleggingen goed om zo min mogelijk risico te lopen. Zo ben je niet teveel afhankelijk van één industrie of bedrijf. Succes met vergelijken. Heb je vragen of aanvullingen schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Liever laten beleggen? navigeer naar onze pagina en vergelijk de opties.

Tip: Open een gratis account bij minstens twee brokers. Zo kun je verschillende brokers naast elkaar testen. Waarschijnlijk zul je een voorkeur ontwikkelen, waar je vervolgens mee verder kunt.

Hoe werkt zelfstandig beleggen?

Om te beginnen heb je een beleggingsrekening nodig. Dit is een speciale bankrekening waarmee je kunt beleggen. Je stort er geld op. Dan kun je aan de slag en effecten kopen zoals aandelen, obligaties beleggingsfondsen en ETF's (trackers).

Je krijgt regelmatig overzichten van je bank of broker welke effecten je in bezit hebt. Je ziet ook hoeveel geld er nog op je rekening staat. Verder laten banken en brokers geregeld zien hoeveel rendement je hebt gemaakt met je beleggingen.

Waar kun je het beste zelf beleggen?

Ga je voor de laagste kosten, dan zul je doorgaans terecht komen bij een broker. De onderlinge verschillen in kosten kunnen groot zijn. Brokers en banken bieden beleggingsmogelijkheden voor mensen die kiezen voor zelf beleggen. Wellicht zijn er voor jou juist andere redenen om te kiezen voor een bepaalde broker of beleggingsrekening bij een bank. Dit kan zijn een goede service of een uitgebreide handelsmogelijkheden.

Zelf Beleggen bij een bank

Traditionele grootbanken als ABN AMRO, Rabobank en ING bieden ook beleggingsrekeningen aan. Een voordeel is dat je jouw bankzaken allemaal onder één dak hebt. Het nadeel is dat banken vaak meer kosten in rekening brengen dan online brokers.

Zelf Beleggen bij een broker

Een broker is een dienstverlener. Het is een tussenpersoon die je zelfstandig laat handelen op de beurzen. Via een broker kun je zelf beleggingsproducten aan- en verkopen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF's (trackers).

Een broker biedt je toegang tot de beurzen via een online beleggingsplatform. Je belegt voor eigen rekening en risico. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de aan- en verkopen die je doet. Deze dienst van online brokers wordt ook wel ‘execution only' genoemd.

Brokers bieden geregeld ook verschillende dienstenpakketten. Ze maken onderscheid tussen zeer actieve beleggers die veel willen handelen en beleggers die een passief beleid volgen. Zeer actieve beleggers die veel marktinformatie willen zien, betalen dan meer dan beleggers die weinig handelen.

Zelf beleggen bij DEGIRO

De combinatie van lage tarieven en een gebruiksvriendelijk platform maakt beleggen toegankelijk voor iedereen. DEGIRO is het meest populaire platform op de Nederlandse markt. Er beleggen inmiddels meer dan 1 miljoen beleggers.

Het betekent concreet dat je voor het kopen van € 1.000 aan Shell aandelen € 3,30 aan transactiekosten betaalt. Voor Amerikaanse aandelen vanaf $ 0,50 + $0,004 per stuk. In de kernselectie van DEGIRO handel je gratis in 200 populaire en veel verhandelde ETF's (trackers)

Zelf beleggen bij Freedom24

Freedom24 is een populaire broker. Bij Freedom24 beleg je vanaf 0 euro met het tijdelijke Promo Tarief. Je hebt de keuze uit Aandelen, ETF's, Opties, IPO's. Beleg direct in de nieuwste IPO's

Online beleggen bij eToro

Als je nieuw bent in de wereld van beleggingen dan kan het nogal overweldigend zijn. Maar dat hoeft niet. Met de unieke CopyPortfolio’s kun je automatisch met een paar muisklikken een portefeuille kopiëren van succesvolle beleggers.

Bij eToro betaal je geen transactiekosten op aandelen. Ook gelden er geen uitgifte – en beheerskosten. eToro brengt wel een vast tarief van $ 5 in rekening voor alle geldopnames. Het minimale opnamebedrag is $ 30. Het beste is dus om niet te vaak te laten uitbetalen. Zo bespaar je geld. De kosten voor het traden en beleggen zitten bij eToro in de spread en de overnight fee. De spread is het verschil tussen kopen en verkopen. En de overnight fee is wat je betaalt als je jouw positie ‘s nachts open wil houden. eTorro is overigens transparant in de tarieven tijdens het handelen, dus je zult achteraf nooit worden verrast. Bovenstaande elementen zorgen dus voor het verdienmodel van eToro.

Zelf beleggen bij MEXEM

MEXEM geeft je toegang tot 135 markten uit 35 verschillende landen vanaf 1 rekening. MEXEM heeft geen minimum stortingen en de tarieven behoren tot de laagste binnen Europa. Bij MEXEM heb je de keuze uit een geavanceerd desktop platform en een simpel web-platform. Haar SmartRouting-software zoekt naar de beste prijzen en garandeert je de beste prijsuitvoering.

Concreet betaal je voor het kopen van €1.000 aan Shell aandelen €1,80 aan transactiekosten.

Online beleggen bij LYNX

LYNX staat bekend om haar snelle en betrouwbare handelsplatform, goede service én daarbij lage tarieven. Ook hebben ze een uitgebreide beleggersacademy. LYNX is het meest geschikt voor de professionele belegger.

Concreet betaal je voor het kopen van €1.000 aan Shell aandelen €6,00 aan transactiekosten. Vul je gegevens in op de website en ontvang direct kosteloos het LYNX informatiepakket + het e-book “14 onmisbare tips om je prestaties op de beurs te verbeteren.

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Kosten

Kosten zelf beleggen vergelijken

In ons overzicht in bovenstaande tabel vergelijk je eenvoudig de beste beleggingsrekeningen van Nederland. Zelfstandig beleggen was nog nooit zo eenvoudig. Vergelijk op voordelen per platform en op transactiekosten per order. Bekijk ook de mogelijkheden waarin je kunt beleggen om een zo goed mogelijk oordeel te vorm over de beste broker.