Vermogen opbouwen: 7 tips om je vermogen te laten groeien in 2023

vermogen opbouwen tips hoe_beleggenvergelijkencom

Wil je meer vermogen opbouwen maar weet je niet hoe? Het is tijd om naar je financiële conditie te kijken. Het is altijd een mooi moment om je financiën onder de loep te nemen. Hoe je dat doet? In dit artikel 7 tips tot vermogen opbouwen en te laten groeien.

1. Krijg inzicht je financiële conditie

Een belangrijke eerste stap is inzicht krijgen in uw financiën. Inventariseer je vaste lasten. Denk hierbij aan: woonlasten, verzekeringen, je auto, kleding, boodschappen, sportschool etc. Je ziet dan makkelijk hoeveel je per maand nodig hebt en hoeveel geld je overhoudt.

2. Stel een budget op

Bij stap 1 heb je inzicht verkregen met betrekking tot je uitgaven. Bepaal waar je minder aan uit wilt geven en stel vervolgens een budget op. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je er vervolgens aan houdt.

3. Los schulden af

De rente die je betaald op schulden is hoger dan de rente die je over spaargeld ontvangt. Heb je genoeg spaargeld?  Los dan je schulden zo snel mogelijk af. Vooral creditcardschulden en rood staan op een betaalrekening hakken er behoorlijk in.

4. Hoe zit het met je hypotheek

Vaak betalen huizenbezitters ongemerkt veel voor hun hypotheek. Vooral omdat de (hypotheek)rente de afgelopen jaren flink is gedaald. Daarom kan het interessant zijn om te kijken of het oversluiten van de bestaande hypotheek zorgt voor lagere woonlasten. Ook kan een rentemiddeling worden besproken met uw hypotheekverstrekker.

Heb je tussentijds een flink bedrag afgelost? Of is je huis de afgelopen jaren in waarde gestegen? Dan kan je risico-opslag wellicht worden verlaagd, zodat je voortaan een lagere hypotheekrente betaalt.

Als laatste kun je ook nog naar je overlijdensrisicoverzekering kijken. De premies hiervan zijn de laatste jaren gedaald, dus wellicht kun je hier iets op besparen.

5. Vermogen opbouwen – begin met beleggen

Spaargeld is een kostenpost. Nee, er zijn nog geen negatieve rentes, maar de rente op je spaargeld is wel historisch laag. Als vervolgens naar inflatie en vermogensbelasting wordt gekeken, dan kost het je geld wanneer je jouw spaargeld op een spaarrekening laat staan.

Beleggen is vaak een goed alternatief voor sparen. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan dat van sparen. Hoewel beleggingen op korte termijn flink kunnen dalen, was het rendement over langere periodes vrijwel altijd beter dan dat van sparen. Hoe langer je de tijd hebt, hoe kleiner de kans op negatief rendement wordt.

Passief vermogen opbouwen

Er zijn ook mogelijkheden om het risico van een beleggingsportefeuille te matigen. Dit kan door een passende mix aan te houden tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen.  Dit alles kun je tegen vrij lage kosten doen, als je gebruik maakt van indexbeleggen. Kijk is naar Indelta Indexfondsen. Bij fondsbeheerder Indelta kun je zelfs al beginnen vanaf €1,- in gelijk-gewogen indexfondsen. Zo kun je passief vermogen opbouwen.

Voor noodsituaties en voor doelen op korte termijn is het altijd nodig om spaargeld achter de hand te houden. Voor geld dat pas op de langere termijn nodig is (5 jaar of langer), kun je overwegen dit te gaan beleggen.

Vermogen opbouwen met vastgoed (fondsen)

Een veelgehoorde optie is vermogen opbouwen met vastgoed. Maar mocht je nou niet zo’n groot kapitaal beschikbaar hebben kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed, zonder zelf vastgoed aan te kopen en te beheren. Maandelijks beleggen in vastgoed kan al vanaf €50 (vanaf één aandeel).

Momenteel zijn er twee bekende spelers actief. De vastgoedfondsen van CORUM waarbij je kunt beleggen in de Eurozone en wereldwijd of beleggen in Nederlands vastgoed via SynVest. Bij CORUM kun je inleggen vanaf €195 per aandeel CORUM XL en via SynVest kun je inleggen vanaf €100 per maand of eenmalig €2.500. Rendement kan oplopen tot 6,88% bij CORUM en 6,8% bij SynVest.

Vraag een brochure op bij CORUM Investments en SynVest en ontdek hoe je meer vermogen kunt opbouwen via vastgoedfondsen zonder hoge inleg.

Vermogen opbouwen met eigen huis

Het kopen van een huis levert over een langere periode vaak een waardevermeerdering op. Het is daarom zeer geschikt om vermogen op te bouwen via een eigen huis. En door je hypotheek af te lossen wordt het huis steeds meer van jou. Natuurlijk heeft huren ook voordelen zoals flexibiliteit. Maar het bedrag dat je iedere maand aan huur betaalt, krijg je nooit meer terug.

6. Besparen op lopende abonnementen

Neem al je vaste lasten eens onder de loep. Dus ook je abonnementen, verzekeringen en energiecontract. Kijk je bijna geen Netflix meer? Of heb je abonnementen lopen die je niet of nauwelijks gebruikt? Denk hierbij ook aan betaalde apps op je telefoon. Overweeg dan nog eens of je deze echt wel nodig hebt, en zet overbodige abonnementen stop.

Bekijk daarnaast ook je verzekeringen. In Nederland spelen we het vaak op safe en sluiten we  veel verzekeringen af. Daarom is het belangrijk om te controleren of je niet dubbel bent verzekerd of dat je bent verzekerd voor kleine risico’s die je ook prima zelf kunt dragen.

Als laatste kan ook je energiecontract onnodig veel kosten. Vaak sluiten mensen voor het eerste jaar een contract tegen een actietarief af. Vervolgens wordt dat contract stilzwijgend (vaak tegen een hoger tarief) verlengd.

7. Bouw een buffer op

Natuurlijk is het belangrijk om een buffer te hebben voor onverwachte tegenvallers. Daarnaast is het ook belangrijk om geld opzij te zetten voor grotere kostenposten. Denk aan de aankoop van een huis, de studie voor de kinderen en uw pensioen.

Wil je weten welke beleggingsfondsen bij jou passen? vergelijk in ons overzicht. Of start met zelf beleggen en kies de goedkoopste broker.

Bekijk de beste beleggingsfondsen

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Bron: Brandnewday.nl, Centraal Beheer Achmea, Emerce.nl. Bewerking: Beleggenvergelijken.com