Indexbeleggen vergelijken: de voordelen van indexbeleggen

indexbeleggen vergelijken

indexbeleggen doe je u vanuit de luie stoel. Je hoeft zelf geen uitvoerig beursonderzoek te doen om de krenten uit de pap te vissen en je hoeft ook niet regelmatig de koersborden in de gaten te houden. In dit artikel kun je de beste indexbeleggersrekeningen vergelijken en ontdek je de voordelen van indexbeleggen.

Indexbeleggen vergelijken: Wat is indexbeleggen?

Eerst vertellen we je wat een index is. Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van de AEX (Amsterdam Exchange indeX). De AEX is een index die de prestaties van de 25 meest verhandelde bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de AEX omhoog.

Een index is altijd opgebouwd uit een specifieke groep aandelen of obligaties. Zo is de samenstelling van de AEX opgebouwd uit aandelen van meerdere bedrijven die stuk voor stuk volgens een bepaalde weging in de AEX zijn opgenomen. De AEX bestaat bijvoorbeeld voor 11% uit Shell, voor 6% uit Philips, enzovoort.

De weging van de AEX (zoals die op 29-4-2021 was). Deze weging kan in de toekomst wijzigen. Data afkomstig van Euronext.

Je kunt zo’n index zien als een soort graadmeter voor de economische lange termijnprestaties van een land, werelddeel of sector. De AEX zegt bijvoorbeeld iets over de Nederlandse economie. Maar lang niet alles. Want in de AEX zijn slechts 25 van de meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven opgenomen. Middelgrote, kleine en niet-beursgenoteerde bedrijven doen niet mee. En bovendien zijn vrijwel alle AEX-bedrijven ook buiten Nederland actief, waardoor je op basis van de AEX niet direct conclusies kunt trekken over de Nederlandse economie.

Wat is een indexfonds

Een index kun je zien als een graadmeter. We pakken bijvoorbeeld de grootste (of kleinste, want indices zijn er in vele smaken) beursgenoteerde bedrijven, kijken hoe die het doen en vervolgens trekken we een conclusie over de prestaties het land, werelddeel of de sector waarin die bedrijven actief zijn. 

In zo’n index zelf kun je niet direct beleggen, maar wel in een fonds dat die index ‘volgt’. Zo’n fonds belegt je geld dan in de bedrijven die zijn opgenomen in de index die gevolgd wordt. Als je belegt in een indexfonds dat de AEX volgt, beleg je dus in de 25 grootste bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn, in precies dezelfde weging als de AEX. Dus voor 11% in Shell, voor 6% in Philips, enzovoort. Zo’n indexfonds heet ook wel een passief fonds.

Gelijk-gewogen indexfondsen

Zoals je in de bovenstaande data kunt aflezen is ASML holding voor een hoger percentage meegenomen in de weging dan bijvoorbeeld ASR. Dit zorgt ervoor dat traditionele beursindices zoals de Dow Jones Index of AEX Index niet goed gespreid zijn. Deze indices zijn samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Dit houdt in dat het bedrijf met de hoogste beurswaarde de grootste procentuele weging krijgt. Je bent hierdoor onnodig afhankelijk van slechts enkele bedrijven of sectoren.

De indexfondsen van InDelta zijn samengesteld op basis van het ‘gelijk-gewogen’ principe. Dit betekent dat alle aandelen en obligaties binnen het indexfonds dezelfde weging krijgen. Ieder fonds heeft 50 effecten (dus elk effect voor 2% opgenomen). Sectoren worden ook evenredig verdeeld.

Hierdoor loop je minder risico en ben je minder afhankelijk van individuele effecten of sectoren. Tegelijkertijd is er meer potentieel omdat opkomende bedrijven evenveel kans krijgen. Onderzoek wijst ook uit dat deze oplossing betere rendementskansen biedt.

Actieve en passieve fondsen

Wat is een passief fonds

Door te beleggen in een indexfonds, ‘volg’ je dus als het ware de markt. Je kiest geen specifieke aandelen om in te beleggen, maar belegt gewoon in een hele markt tegelijkertijd. Beleggen in een indexfonds noemen we daarom ook wel passief beleggen.

Wat is een actief fonds

Je kunt ook actief beleggen: zelf de krenten uit de pap proberen te vissen en een beleggingsportefeuille samenstellen uit losse aandelen van bedrijven, in de hoop dat u een beter rendement haalt dan de index. Of in fondsen beleggen die actief beleggingen voor u aan- en verkopen: actieve fondsen.

Een actief fonds wordt beheerd door een beleggingsinstelling die zelf kiest welke beleggingen er op welk moment in dat fonds worden opgenomen, met als doel een bepaalde index te ‘verslaan’. En als zo’n beleggingsinstelling op het juiste moment de juiste beleggingen kiest, dan bestaat inderdaad de kans dat het actieve fonds de index ‘verslaat’. Maar die kans is erg klein.

Indexbeleggen vergelijken TOP 5 (2022)

1. BrandNewDay Beleggingsrekening

2. InDelta Indexbeleggen

3. SynVest Beleggingsfondsen

4. Centraal Beheer Fondsbeleggen

5. CORUM Vastgoedfondsen

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.