Pasgeboren baby in huis? Ga beleggen voor je kind

Beleggen voor je baby - kind

Sinds 1 juli kunnen kersverse ouders een stuk langer samen van hun pasgeboren zoon of dochter genieten. De overheid voerde toen namelijk het aanvullend geboorteverlof in. Bovenop het standaard geboorteverlof, dat betaald wordt door de werknemer, kunnen partners nu ook een aanvullend geboorteverlof opvragen van liefst 5 weken. Genoeg tijd om een beleggingsrekening voor je pasgeboren baby te openen, dus.

Beleggen voor je baby, waarom?

Het klinkt misschien raar. Tussen de slapeloze nachten, talloze luiers en vele kraambezoeken door heb je waarschijnlijk nauwelijks de mogelijkheid om überhaupt aan beleggen te denken voor je baby. Maar als je er toch over nadenkt om voor je kind te gaan beleggen, dan kun je daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Want juist omdat je kind nog 18 jaar heeft tot hij of zij volwassen is – al komt dat moment sneller dan je denkt – geef je dit geld een flinke tijd om te renderen als je nu al begint. En precies dat is essentieel voor een goed beleggingsresultaat.

Hoe werkt beleggen voor je kind?

Beleggen voor je kind doe je heel eenvoudig met een speciaal daarvoor bestemde kinderrekening. Je opent de rekening op jouw eigen naam en op dat van je kind. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel risico je wilt nemen bij het beleggen en hoe veel en vaak je inlegt. Iedere storting is een schenking en je kunt dit jaar (2021) dus tot € 6.604 per jaar belastingvrij storten. Als je zoon of dochter 18 jaar is, en dus voor de wet volwassen, komt het geld aan hem of haar toe. Zo kun je jouw kind op een eenvoudige manier helpen aan een leuk startbedrag voor een studie, rijbewijs of misschien zelfs een eerste huis.

Is beleggen wel veilig?

Beleggen is nooit zonder risico. En als je belegt om binnen een jaar tijd je portemonnee te vullen, dan is beleggen zelfs net gokken. Raden we dus ook niet aan. Heb je langer de tijd? Dan geef je jouw geld niet alleen de kans om een flinke tijd te groeien, maar óók om te herstellen van koersdalingen. Want als je belegt, weet je één ding zeker: Jouw geld wordt op een gegeven moment minder waard. Dat is normaal gesproken geen ramp. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder.

Beleggen voor je baby - kind_beleggenvergelijken_com
Rendementen van sparen zijn gebaseerd op gegevens van de rente op vrije spaarrekeningen van De Nederlandsche Bank (sparen) en de MSCI World Index (beleggen) van januari 2004 t/m juni 2020. Er is gerekend met een inleg van €50 per maand en er is geen rekening gehouden met kosten.

Hierboven zie je een vergelijking tussen het rendement van sparen en beleggen over de laatste 15 jaar. Je ziet dat het rendement van beleggingen in die periode een flink aantal keer kelderde. In 2008 bijvoorbeeld, tijdens de financiële crisis. En recent wederom, tijdens de coronacrisis. Was je in 2008 begonnen met beleggen? Dan had je het eerste jaar ongetwijfeld een flink verlies geleden. Had je vervolgens niets van die rode cijfers aangetrokken? Dan had jouw belegde vermogen zich in de jaren daarna ook weer hersteld.

Beleggen is nooit zonder risico. Er bestaat altijd de kans dat je geld minder wordt. Niemand weet in wat voor wereld je kroost opgroeit en niemand weet hoe de beurzen in de toekomst gaan presteren. Voor wat risicoduiding kunnen we dus alleen de cijfers uit het verleden erbij pakken. Die wijzen uit dat beleggen op korte termijn inderdaad flink wat geld kan kosten. Heb je echter flink wat tijd? Dan is het verwachte rendement van beleggen een stuk hoger dan wanneer je spaart. Ligt jouw kind momenteel dus nog in de wieg en wil je hem of haar straks graag een financieel zetje in de rug geven? Dan kan dit weleens het ideale moment zijn om te beginnen met beleggen.

Beleggen voor je kind – de beste opties op een rij

Hieronder enkele voorbeelden voor beleggingsrekeningen voor je kind. Kies zelf je voorkeur. Uitbesteden of zelf beleggen voor je baby.

Uitbesteden

InDelta Kindrekening

Bij InDelta kun je een beleggingsrekening openen voor je minderjarige kind. Je opent de rekening op naam van je kind. Jij beheert het. Het geld dat je overmaakt naar de rekening moet je zien als een schenking. Elk kalenderjaar mag je €6.604 (2021) belastingvrij schenken. Je kunt uiteraard meer storten, maar dan betaal je over het meerdere schenkbelasting.

Bij de InDelta kindrekening kun je Wereldwijd en gespreid beleggen in gelijk-gewogen indexfondsen.

Een kinderrekening openen is gratis. Over het opgebouwde vermogen betaal je 0,50% beheerkosten. De overige fondskosten bedragen 0,07% per jaar. Dit zijn kosten die gemaakt worden om bijvoorbeeld dividendlekkage te voorkomen. De kosten (in totaal 0,57%) worden verrekend in de koers van de indexfondsen. Je hoeft zelf niks te doen. De minimale inleg is €1,-.

Bezoek de website van InDelta en open direct een InDelta Kindrekening.

Brand New Day Kinderrekening

Beleggen voor je kind doe je bij Brand New Day op dezelfde manier als beleggen voor jezelf. Het verschil is dat de rekening op naam van het kind staat. Op de 18de verjaardag wordt hij of zij automatisch eigenaar van het geld.

Ook anderen kunnen inleggen op de kinderrekening. Zij doen dan een schenking aan het kind.

Brand New Day belegt het geld in indexfondsen. Daar hoef je niets voor te doen, maar het kan wel. Standaard belegt Brand New Day voor je in obligatiefondsen en aandelenfondsen. Je kunt andere of extra fondsen kiezen uit het aanbod van Brand New Day. Dit zijn allemaal indexfondsen: fondsen die een bepaalde ranglijst volgen van aandelen of obligaties.

Een kinderrekening openen is gratis. De beheerkosten bij de Brand New Day Kinderrekening komen uit op 0,34% De minimale inleg bedraagt €1,-.

Bezoek de website van Brand New Day.

Zelf beleggen

DEGIRO

Wanneer je een beleggingsrekening voor je kind wilt openen en op zijn / haar naam wilt zetten, kan dit momenteel niet bij DEGIRO. Wel kun je een rekening openen op je eigen naam. Na verloop van tijd kun je de beleggingen schenken aan je kind. Wel moet je dan de schenkbelasting voor lief nemen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Op de site van de belastingdienst lezen we dat dit momenteel € 26.881,- bedraagt.

Een populaire keuze voor veel Nederlandse beleggers is te beleggen in zogeheten ETF’s. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.

Het Vanguard FTSE All World is één van de grootste en bekendste ETF’s. Het fonds is zo bekend omdat het probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

In de Vanguard ETF zijn dus heel veel verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren vertegenwoordigd. Deze ETF is voor een beginnend handelaar wellicht nog redelijk in te schatten. Hierdoor is het geschikt om mee te beginnen. Bij DEGIRO handel je gratis in 200 van de meest populaire ETF’s.

Bezoek de website van DEGIRO.

Conclusie

Je kunt tegenwoordig eenvoudig gespreid beleggen voor je kind met een maandelijkse inleg en zo een leuk vermogen opbouwen. Indexbeleggen is op de langere termijn meestal de beste manier om te beleggen voor je kind.

De Kindrekening van InDelta is de goedkoopste en beste optie. Wanneer je de beleggingsrekening op naam van je kind zet kun je via die rekening belastingvrij schenken tot €6.604 per jaar. De inleg blijft meetellen in box 3 van de ouder(s) totdat het kind 18 jaar is.


Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bron: Brand New Day. Bewerking: Beleggenvergelijken.com