Wat is een ETF? Beleggen in ETF’s

wat is een ETF

Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koop je met een ETF in één keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelen index.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft hetzelfde beleggingsresultaat in rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die dient als graadmeter van ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koop je de index; de koers van je ETF heeft vrijwel exact hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.

wat is een ETF
Bron: VanEck, gegevens per 29-01-2021

Een ETF is een bijzonder eenvoudig en transparant beleggingsinstrument. Maar het is geen wondermiddel. Stijgt een index, dan wordt je ETF meer waard. Daalt de index, dan wordt je ETF minder waard. Hierboven zie je ter illustratie hoe nauwkeurig VanEck AEX ETF  de AEX INDEX volgt. ‘’VanEck is de eerste Nederlandse aanbieder van ETFs en ziet het daarom als haar taak om de Nederlandse beleggers kennis te laten maken met alle kenmerken van ETFs’’

‘’VanEck AEX ETF volgt de AEX index in een verhouding 1:10. Dus als de AEX op 570 staat, zal de VanEck AEX ETF ongeveer 57 euro noteren’’

Wanneer zijn ETF’s ontstaan?

Sinds de introductie van de eerste ETF in 1993 is het snel gegaan met de populariteit van dit beleggingsproduct. In Europa hebben ETFs en andere passieve producten per 31-05-2020 een marktaandeel van 20%.

Waarom je zou moeten beleggen in ETF’s?

Een ETF daalt en stijgt uiteraard met de onderliggende waarde mee maar niet zo heftig zoals dat bijvoorbeeld met een individueel aandeel gebeurd. Een bedrijf kan in grote problemen komen en zelfs failliet gaan waardoor enorme verliezen op het individuele aandeel kunnen optreden. Dergelijke verliezen komen bij ETFs niet voor want al die bedrijven in een index gaan natuurlijk nooit allemaal failliet.

ETF’s zorgen ervoor dat jouw portefeuille goed gespreid is. Het is namelijk erg moeilijk jouw beleggingsportefeuille goed te spreiden, zonder de hulp van een goed beleggingsfonds. Voor het spreiden van je beleggingen heb je namelijk veel kapitaal nodig en moet je veel onderzoek doen naar alle verschillende bedrijven.

Het beleggen in een ETF is uitermate geschikt voor de lange termijn belegger. Maar ook voor diegene die wat sneller willen in en uitstappen is een ETF een prima tool want de kosten zijn laag.

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt. De meeste ETF’s bewegen relatief traag. Stijgen en dalen kan wel met schokjes gebeuren maar de grote bewegingen duren weken, maanden of jaren. 

Nu komen we bij een heel belangrijk punt. ETF’s maken net als een index en de prijzen van grondstoffen een soort golfbewegingen als je dit in een grafiek bekijkt. Hier goed op inspelen is de kern van ETF beleggen.

Beleggers kiezen steeds vaker voor beleggingsfondsen en ETF’s

Wat is een ETF

Beleggingsfondsen zijn, na de afname vorig jaar, opnieuw de meest gebruikte beleggingsvorm (59%), gevolgd door aandelen (52%). Het aandeel van obligaties (23%) en indexbeleggingsfondsen of ETF’s (13%) is vergelijkbaar met vorig jaar. Ervaren beleggers investeren vaker in beleggingsfondsen dan startende beleggers (66% vs. 50%).

Bron: Consumentenmonitor 2019

Voordelen ETF kopen

Goed startpunt – Als je graag wilt beginnen met beleggen maar niet zo heel goed weet hoe je moet beginnen, zijn ETF’s een goed startpunt. Dankzij het relatief lage risico kun je met ETF’s goed instappen en gaandeweg meer leren over beleggen.

Laag risico – Het grootste voordeel van beleggen in trackers is het relatieve lage risico. De trackers proberen namelijk de markt te volgen. Ze hebben niet als doel om de markt te verslaan. Door je geld te spreiden over heel veel verschillende aandelen wordt het risico beperkt. Als er één bedrijf is in je portefeuille dat niet goed presteert, merk je hier weinig van omdat je hebt belegd in heel veel verschillende bedrijven tegelijkertijd.

Relatief goedkoop – Het beleggen in ETF’s is doorgaans goedkoper dan het gebruik van beleggingsfondsen. Omdat dit passief beheerd wordt, zijn er geen extra kosten die je af moet staan.

Er zijn heel veel verschillende ETF’s te vinden. Welke ETF goed bij je past is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Wat de beste ETF’s/trackers zal natuurlijk moeten blijken uit de markt.

Ondanks dat het koersverloop niet te voorspellen valt, zijn er wel ETF’s de een goede introductie zijn in de wereld van de ETF’s/trackers. Hieronder zetten we 5 populaire ETF’s op een rijtje.

De 5 beste ETF’s als je begint met beleggen

Wij hebben een selectie gemaakt de trackers die geschikt zijn bij ETF beleggen voor beginners. Deze trackers zijn opgebouwd uit een groot aantal verschillende aandelen, vaak van bekende bedrijven.Doordat je een beeld hebt bij de ETF’s die je koopt, kun je een beter gevoel krijgen bij het handelen in ETF’s. Hieronder hebben we de beste vijf ETF’s op een rijtje gezet:

1. iShares Core MSCI World (Ticker: IWDA – ISIN: IE00B4L5Y983)

De iShares Core MSCI World is geregistreerd in de Amerikaanse dollar. In deze ETF zitten bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Amazon. Het grootste deel van de marktwaarde van de portefeuille zit in de Verenigde Staten.

Het voordeel van deze tracker is dat je al in kunt stappen met een relatief laag bedrag. Doordat er gevestigde namen in deze ETF zitten is het risico relatief laag.

2. Vanguard FTSE All World (Ticker: VWRL – ISIN: IE00B3RBWM25)

Het Vanguard FTSE All World is één van de grootste en bekendste ETF’s. Het fonds is zo bekend omdat het probeert de gehele wereldeconomie na te bootsen.

In de Vanguard ETF zijn dus heel veel verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren vertegenwoordigd. Deze ETF is voor een beginnend handelaar wellicht nog redelijk in te schatten. Hierdoor is het geschikt om mee te beginnen.

3. Invesco EQQQ NASDAQ-100 – (Ticker: QQQ – Isin: IE0032077012)

De Invesco EQQQ NASDAQ-100 is een tracker die voornamelijk aandelen uit de Verenigde Staten in de portefeuille heeft zitten. Deze ETF staat ook geregistreerd in de Amerikaanse Dollar. De focus van deze ETF’s ligt op de technologiesector. Het nadeel van deze tracker is dat de inleg hierbij vrij hoog is.

4. WisdomTree Cloud Computing (Ticker: WCLD – Isin: IE00BJGWQN72)

De WisdomTree Cloud Computing is een relatief nieuwe tracker. Met deze tracker beleg je in verschillende aandelen binnen de cloud computing sector. Deze ETF is in de afgelopen maanden flink gegroeid.

Ook voor deze tracker geldt dat je in kunt stappen met een laag bedrag. Omdat dit een sterk groeiende markt is, zijn de uitzichten op winst ook aantrekkelijk.

5. WisdomTree Physical Gold (Ticker: PHAU – Isin: JE00B1VS3770)

Met de WisdomTree Physical Gold beleg je in goud. Dit wordt door veel mensen als veilige belegging beschouwd. Deze ETF’s staan geregistreerd in Amerikaanse dollar.

Naast het beleggen in goud zijn er ook andere mogelijkheden om te beleggen in grondstoffen ETF’s. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in zilver of ijzer.

Passieve fondsen en trackers zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Een ETF is over het algemeen een eenvoudige en begrijpelijke belegging. Je koopt met een ETF een stukje van een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Beleggen in ETF’s wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd. Stijgt de AEX, dan wordt uw ETF meer waard. Daalt de AEX, dan wordt uw ETF minder waard. ETF’s zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben lage beheerkosten. Mede door deze eenvoud worden ze steeds populairder.

Wil je je portefeuille diversifiëren en zo het risico beperken? Dan is een goed gespreide ETF het ideale product voor je.

Beleggen in ETF’s, Waar rekening openen?

Je kunt beleggen in ETF’s bij verschillende brokers. Een broker is een partij die de koop en verkoop van aandelen faciliteert.

Er zijn enorm veel brokers te vinden die verschillende beleggingsopties aanbieden en uiteenlopende kosten hanteren. Niet alle brokers zijn even transparant of duidelijk over de prijs. De transactiekosten kunnen namelijk snel oplopen als je meer gaat handelen.

Populaire online brokers zijn DEGIRO en Binck. Wanneer je kiest voor de kernselectie van DEGIRO, dit zijn zogeheten indexfondsen (ETF’s) handel je tegen €0,- transactiekosten. Bij Binck krijg je momenteel €200,- gratis transactietegoed.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Bron: VanEck, Vanguard.nl, Geldreview.nl, Consumentenmonitor 2019, amundietf.nl, ishares.com, binck.nl. Bewerking: Beleggenvergelijken.com