Is beleggen halal of haram?

beleggen_haram_beleggenvergelijken

In Nederland wonen zo’n 1 miljoen moslims. Volgens de Koran mogen moslims geen rente betalen. Dat is tegen de regels. In Nederland is al eens onderzoek gedaan naar de Halal hypotheek maar deze vorm is tot twee keer toe afgewezen door de belastingdienst. In dit artikel kijken we verder naar de mogelijkheden voor moslims inzake het beleggen met Islamitische regels.

Beleggen en Islam

Het beleggen in aandelen zou niet veel verschillen met wat de profeet deed: goederen inkopen voor een lage prijs en doorverkopen tegen een hogere prijs. Beleggen in aandelen is toegestaan mits niet:

  1. Het kopen en verkopen van aandelen in banken die handelen in rente.
  2. Het storten van aandelen bij banken die op rente gebaseerd zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat winst vermengd raakt met rente.
  3. Het kopen en verkopen van aandelen in bedrijven waarvan het verboden is om aandelen in te hebben. Dit kan zijn omdat deze bedrijven dingen verkopen die Haraam zijn of dat deze bijdragen aan het verspreiden van corruptie en bedrog.

Bekijk de goedkoopste beleggingsrekening

Is Beleggen haram?

Is beleggen haram? Deze vraag krijgen we regelmatig van Nederlandse moslims. Het antwoord op deze vraag is niet een eenvoudige ja, en er moet rekening gehouden worden met meerdere factoren.

Islamitisch beleggen is mogelijk. Er zijn dan ook online brokers die aandelen kopen op een halal beurs mogelijk maken.

Overwegend is het handelen in aandelen in overeenstemming met de Islam. Je moet wel een aantal zaken in de gaten houden. Zo is beleggen haram wanneer je in de verkeerde bedrijven of banken is belegt. Ook het vermengen van rente met winst is iets wat niet strookt met de islam, en de kijk daarop.

Waar kun je dan terecht als je wilt beginnen met islamitisch beleggen, op een manier dat je niet bang hoeft te zijn voor rente of woeker (riba).

Islamitische broker voor beleggen, eToro

De online broker eToro heeft een speciale rekening ontwikkeld voor Islamitisch beleggen. eToro biedt islamitische accounts conform de sharia wetgeving.

De voordelen van een islamitische account zijn:

  • Geen rente op aanhouding positie van langer dan 24 uur.
  • Geen kosten, commissies of tarieven voor accountbeheer. De enige inkomsten voor eToro zijn afkomstig van de spreads (het verschil tussen de prijzen van de posities KOPEN en VERKOPEN van een valutapaar).

Mocht je interesse hebben in een dergelijke account, voor het openen van een islamitische eToro-account vereisen ze het volgende:

  • Aanmelding voor een echt account en een investering van minimaal €170.
  • Het aanleveren van identificatiedocumenten voor de afronding van de verificatie van je account.

Voor meer informatie en direct openen klik hier.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *