Hoeveel procent van de Nederlanders beleggen? (2020)

hoeveel procent Nederlanders beleggen_beleggenvergelijken_com

We weten dat Nederland een heus spaarland is, maar hoeveel procent van de Nederlanders beleggen eigenlijk?

Toezichthouder AFM doet jaarlijks een consumentenonderzoek naar de gedragingen van Nederlanders op de beleggingsmarkt. Dit rapport verschijnt meestal zo rond januari van het nieuwe jaar.
Door middel van de Consumentenmonitor worden ontwikkelingen in de attitudes, intenties en waar mogelijk het gedrag van consumenten gemeten in de tijd. De Consumentenmonitor Beleggen is in 2010 gestart en wordt sinds 2012 minimaal elk jaar uitgevoerd.

Hoeveel procent van de nederlanders beleggen?

Nederlanders_beleggen

Volgens de AFM consumentenmonitor 2020 geeft 16% van de Nederlanders aan te beleggen. Dit betekent dat een op de zes Nederlanders belegt. 51% van de Nederlanders heeft dit nog nooit gedaan en overweegt ook niet te gaan beleggen. 14% geeft aan nog nooit belegt te hebben maar dit wel te overwegen. 5% weet het niet.

Aantal huishoudens dat belegt hard gestegen

Het aantal Nederlanders dat geld heeft belegd is in 2020 met ruim een kwart toegenomen. Er zijn nu 1,75 miljoen huishoudens die geld in onder meer aandelen en beleggingsfondsen hebben gestopt, blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar.

Het gaat om een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral de lage rente op spaarrekeningen maakt beleggen aantrekkelijk. Nederlanders hopen dat ze via een belegging meer geld kunnen verdienen dan wanneer ze geld op de bank te laten staan, blijkt uit het onderzoek onder 37.954 huishoudens.

Uit het onderzoek, dat verscheen op de NOS blijkt dat Nederlanders steeds vaker zelf kiezen in welke aandelen of beleggingsfondsen ze investeren. In voorgaande jaren was geautomatiseerd beleggen juist populairder. Die vorm groeit nog steeds, maar zelf beleggen is nu dus ook in trek.

Een overzicht van brokers waar je tegen lage tarieven zelf kunt handelen vind je hier. Besteed je beleggen liever uit aan experts kijk dan in dit overzicht. Of bekijk direct hieronder een overzicht van Brokers.

Bron: AFM consumentenmonitor 2020, NOS. Bewerking: Beleggenvergelijken.com