Beleggen in fondsen voor beginners: 5 voordelen

fondsbeleggen voor beginners

Beleggen in fondsen kan een goed idee zijn voor beginners. Wanneer je net begint kan beleggen nogal ingewikkeld lijken. Een fonds kan dan uitkomst bieden en een gemakkelijke manier van beleggen zijn. In dit artikel meer informatie over beleggen in fondsen voor beginners.

Voordelen beleggen in fondsen voor beginners

Bij een fonds schaf je aandelen of obligaties aan in een mix. Het ingelegde geld door jou en andere beleggers wordt belegd door een manager. Vertrouwen in een beleggingsadviseur is de belangrijkste reden bij beleggers die kiezen voor deze vorm van beleggen.

1. Spreiding van je belegging

Wanneer je begint met beleggen wil je het liefst een spreiding van je belegging. Spreiding zorgt namelijk voor minder risico. Wanneer je op één paard wed en dit bedrijf gaat failliet ben je al je geld kwijt. Bij een fonds voorkom je dit. Dat kunnen aandelen, obligaties, vastgoed, goud of andere beleggingsproducten zijn.

2. Je hoeft niet naar je belegging om te kijken

Doordat je gespreid belegd hoef je er ook minder naar om te kijken. In tegenstelling tot zelfstandig beleggen. Ideaal voor als je minder tijd hebt om elk individueel aandeel te analyseren. De expert beheerd het fonds en samen met hem of haar stem je jouw wensen af.

3. Beleg in opkomende markten

Nog een voordeel is dat je ook kunt beleggen in opkomende markten waar weinig tot geen handel plaatsvindt. Je kunt ook beleggen op een thema. Bijvoorbeeld duurzaamheid. Een nadeel is dat je meer kosten kwijt bent wat weer ten koste gaat van je rendement ten opzichte van zelf beleggen.

4. Combineer aandelen en obligaties

Fondsen zijn er in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld een fonds kiezen dat uitsluitend handelt in aandelen of in obligaties. Wanneer je alleen in aandelen handelt zul je in algemene zin meer risico lopen dan wanneer je in obligaties zit. Een gemengd fonds kiezen kan uitkomt bieden. Nu beleg je zowel in aandelen als in obligaties. Dit is gunstig, want zo spreid je jouw belegging en loop je minder risico. Je kunt tegenwoordig ook in vastgoedfondsen beleggen

5. Voor een klein vermogen

Je hoeft niet vermogend te zijn om te beleggen in fondsen als beginner. Je kunt vaak al starten vanaf €50,-. Bij fondsbeheerder Indelta kun je zelfs al beginnen vanaf €1,- in gelijk-gewogen indexfondsen.

Wil je weten welke beleggingsfonden geschikt zijn voor beginners? Bekijk de door ons geselecteerde beleggingsfondsen.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen