Trends in Beleggen 2021: 8 Tips & Trends voor beleggers

Beleggen trends 2020_beleggenvergelijken_com

De rente is historisch laag, vermogensbelasting en inflatie zorgen voor minder rendement. Corona zorgt bovendien voor flinke schommelingen op de beurs. Wat kun je nog doen? In dit artikel 8 Tips & Trends in Beleggen 2021.

1. Maak een portefeuille als een voetbalteam

Stel je portefeuille samen als een voetbalteam met een mix van talenten. Dat begint met een stevige basis, de verdedigers. Dit zijn de degelijke beleggingen zoals obligaties, die in principe stabiel presteren. Je ‘middenvelders’ zijn beleggingen met een lange adem, zoals aandelen en ETF’s, die goed meters kunnen maken maar zich zo nodig ook kunnen laten terugzakken. In de voorhoede zet je een paar snel scorende spitsen: opties voor rendement en zekerheid, als goalgetters die in korte tijd de wedstrijd in je voordeel kunnen beslissen. Met zo’n portefeuille zie je elke wedstrijd met vertrouwen tegemoet.

2. Staatsobligaties: pas op voor negatief rendement

“Als actieve belegger moet je altijd goed oog houden voor de macro-economie. Je kijkt niet alleen naar de koersen van de dag, maar vooral naar de onderhuidse ontwikkelingen. Op dit moment is de rente enorm laag. Dat is slecht nieuws voor obligaties: door de lage rente zijn veel koersen van staatsleningen zo hard gestegen dat het effectief rendement negatief is. Wie hier toch actief aan de slag wil, kan het beste kijken naar (high yield) bedrijfsobligaties: hoger risico, grotere kans op hoog rendement. Het liefst van bedrijven uit de reële economie; die worden bij een economische neergang minder snel geraakt dan bijvoorbeeld financials. Met Trump op het wereldtoneel is zo’n mindere fase zeker niet ondenkbaar.”

3. Vastgoedfondsen: zorg voor spreiding

Er komen steeds meer aanbieders van vastgoedfondsen. Zo kun je Beleggen in vastgoed, zonder zelf vastgoed aan te kopen en te beheren. In deze zogeheten vastgoedfondsen beleg je vaak in meerdere sectoren zoals winkels, kantoren, industrie, hotels en logistiek. Let erop dat genoemde partijen van dergelijke fondsen solide huurders aan trekken en voor een lokale, Europese of wereldwijde spreiding van de vastgoedportefeuille zorgen. Zo wordt risico gespreid en loop jij zelf dus ook minder risico.

4. Vergeet sparen, ga beleggen

Door de lage rente op spaarrekeningen kiezen steeds meer spaarders ervoor om te starten met beleggen. Vooral na de “eerste corona-golf” opende duizenden Nederlandse spaarders een beleggingsrekening bij online brokers. Vooral DEGIRO en Binck konden de nieuw ontstane vraag maar amper aan. Het kan nog steeds druk zijn momenteel bij o.a. de klantenservice van brokers door het veelvoud aan nieuwe klanten. Het kan daarom even duren voordat je antwoord krijgt op vragen.

5. Zelfbelegger kiest vaker voor ETF’s

Volgens de AFM Consumentenmonitor belegt de grootste groep zelf. Zelfstandige beleggers kiezen voor execution only omdat zij vinden dat ze zelf goede keuzes kunnen maken. Kostenoverwegingen zijn met name belangrijk bij deze groep beleggers. De trend is dat zelfstandige beleggers steeds vaker voor ETF`s kiezen. ETF`s zijn trackers die een beursindex nabootsen. Wanneer je belegd in ETF`s heb je geen fondsbeheerder nodig.

De portefeuille van de Zelf belegger bestaat inmiddels voor 13% uit Indexbeleggingsfondsen of ETF`s. Gewone beleggingsfondsen hebben nog wel het grootste aandeel in de portefeuille, namelijk 59%, gevolgd door Aandelen (52%). Zelf beleggen doe je bij beschikbare brokers via dit lijstje.

Zelf beleggen ETF indexfondsen

6. Slim instappen in AI, big data en blockchain

Robotisering en automatisering: ook die trends zetten verder door en zijn nog lang niet ten einde. En wat te denken van artificial intelligence (AI), big data en blockchain als technieken van de toekomst? Dat deze technologieën bol staan van de potentie is ongeveer 1000% zeker. Of je met beleggingen daarin dan automatisch sky high rendementen haalt, kan ik je niet garanderen. Er kleven namelijk ook risico’s en kosten aan beleggingen die van invloed zijn op de rendementen. Maar kijk gerust eens rond bij ETF’s en trackers op dat gebied, en zie voor jezelf hoe die de afgelopen tijd hebben gepresteerd. Dan zie je snel genoeg of dat wat voor jou is.

7. Vrouwen en jongeren treden toe

Waar beleggen voorheen echt een mannen aangelegenheid was is volgens Binck inmiddels één op de zeven beleggers vrouw. Dit was één op de acht. Volgens onderzoeken zijn vrouwen ook betere beleggers dan mannen. Ze nemen vaak minder risico en denken meer op de langere termijn.

De toevlucht van jongeren op de beurzen komt door de opkomst van techbedrijven en beleggingsapps die het steeds eenvoudiger en laagdrempeliger maken om te starten met beleggen.

8. Steeds meer aanbod van automatisch beleggen

Anno 2020 is er steeds meer keus uit online vermogensbeheerders die automatisch voor je beleggen. Zogeheten robo-advisors. Geld dat je inlegt wordt automatisch belegd op basis van een profiel dat je vooraf instelt.

Beleggen door een robot betekent lagere kosten voor beheer en zodoende houdt je meer over aan je beleggingen. Je inleg wordt belegd in indexfondsen. Op beleggenvergelijken.com kun je kiezen uit verschillende aanbieders, waardoor je kunt laten beleggen.

Bronnen: Binck, FD.nl, AFM.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies.