Beste broker voor de beginnende belegger: 7 tips voor een goede start

succesvol beleggen_beleggenvergelijken_com

Je wilt beginnen met beleggen maar je weet niet zo goed hoe. Je bent een beginner en zoekt naar handvaten om te starten. In dit artikel tips voor de beste broker voor de beginnende belegger. Zo helpen we je op weg om te starten. Je wilt namelijk niet gelijk je geld verliezen dus je maakt een weloverwegen keuze hoe te starten.

Beste broker voor beginnende beleggers begint bij een doel

Voordat je gaat beginnen met beleggen formuleer je eerst een helder doel en binnen welke termijn je dit wilt behalen. Bijvoorbeeld:

  • Ik beleg voor mijn oude dag zodat ik onbezorgd kan genieten en ik heb dit geld over 30 jaar nodig.
  • Ik beleg voor mijn kinderen zodat ze kunnen studeren en heb dit geld over 10 jaar nodig.

Hoe concreter jouw doel, hoe groter de kans dat je de juiste partij en beleggingsvorm kiest om in te beleggen.

Bepalen hoe je wilt beleggen

Wanneer je jouw doel helder hebt geformuleerd is het tijd om te kijken naar de juiste beleggingsvorm. Dit heeft natuurlijk invloed op de haalbaarheid van jouw doel. Je kunt zelf beleggen, beleggen met hulp van een adviseur via fondsbeleggen of het uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Om de juiste vorm te kiezen doe je de test welke type belegger je bent.

Als je wilt beginnen met zelf beleggen vind je hier goede tips om de beste broker te kiezen. Kies je voor advies en of beheer kijk dan naar vermogensbeheer.

Kies het beleggingsproduct dat bij jou past

Als je belegt is het belangrijk om dit te doen met producten die bij je passen. Bij je situatie, je gedrag en persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld een actieve belegger kies dan voor execution only. Niet alle producten zijn geschikt voor de beginnende belegger. Opties, CFD’s en andere producten zijn risicovol en zo loop je het risico je inleg te verliezen. Bekijk in onderstaande tabel een toelichting op de verschillende type beleggers.

Aandelen kopen voor beginners

Bij beleggen voor beginners denken de meeste mensen aan het kopen van aandelen. Je gaat beleggen in aandelen van bijvoorbeeld bedrijven als Tesla, Apple of Facebook. Zoals ook uit de tabel naar voren komen kun je nu zelf spreiding aanbrengen in aandelen en beleggen op wereldwijde beurzen. Beleggers die zelf beleggen willen graag zelf keuzes maken in de opbouw van de beleggingsportefeuille. 

Aandelen kopen voor beginners gaat verder dan alleen aandelen kopen van je favoriete bedrijven. Je zult zelf ook een juiste spreiding moeten aanbrengen om zo het risico te minimaliseren. Je kunt naast aandelen ook obligaties aanschaffen, indextrackers volgen of beleggen in fondsen. 

Ben je niet zo’n actieve belegger. Heb je weinig tijd of wil je liever laten beleggen kun je kiezen voor fondsbeleggen of indexbeleggen. 

Wil je aandeel kopen? Dit doe je via een broker. Er zijn in Nederland talloze brokers actief. Ook bij grootbanken zoals Rabobank, ABN AMRO en ING kun je terecht als beginner. Maar daar brengen ze vaak wel hogere kosten in rekening dan bij online brokers. Een voorbeeld is DEGIRO. Bij die laatste krijg je nu €100,- transactietegoed bij het openen van een rekening. 

Beste broker voor beginnende beleggers via app

Beleggen vergelijken_Beleggenvergelijken.com

Beginnen met beleggen wordt steeds makkelijker gemaakt. Onder andere door het op de markt komen van verschillende beleggingsapps. Volgens een steekproef van mobiele beleggingsapp BUX legt ruim een op de drie millennials elke maand een vast bedrag apart om te beleggen. 

Niet alleen de millennials investeren maandelijks een bedrag op hun beleggingsrekening. Ook dertig procent van de jongeren onder de 25 jaar koopt op maandelijkse termijn beleggingen. Oudere generaties beleggen op een andere manier, blijkt uit onderzoek. Slechts zeventien procent van de beleggers boven de veertig jaar belegt een vast bedrag per maand.

Velen zien het als een manier om aan vermogensopbouw te doen. Spaarrekeningen spelen daarbij een kleinere rol, omdat daar amper nog rente op wordt uitgekeerd.

Inspelend op deze ontwikkeling heeft BUX een product ontwikkeld. Met deze nieuwe functie kunnen beleggers maandelijks terugkerende beleggingen doen in aandeelfondsen (ETF’s) naar keuze. Een andere aanbieders is Peaks waarbij je kunt beleggen met je wisselgeld. Beleg je geld automatisch in je gekozen portfolio, bestaande uit indexfondsen.

Begin met een vergelijking van de aanbieders

Beginnen met beleggen lijkt een grote stap maar uiteindelijk valt het best mee. Je kunt al beleggen vanaf €1,- per maand wanneer je laat beleggen. Je kunt starten met zelf beleggen via een broker als je daar een beleggingsrekening opent. Of kies voor beleggingsfondsen. Via beleggenvergelijken.com vergelijk je eenvoudig brokers op kosten en voorwaarden. Zo helpen wij je bij het vinden van de juiste broker. Vraag een informatiepakket aan bij twee of meerdere aanbieders via onze site en maak daarna je definitieve keuze na het doornemen van de informatie.

Vergelijk de beste brokers voor beginnende beleggers Top 10