Beleggen, aantrekkelijk alternatief voor sparen

beleggen_alternatief_sparen

De spaarrentes zijn gedaald tot een historisch dieptepunt, dus als je als consument geld voor een langere tijd opzij wilt zetten en ook nog enig rendement wilt maken, dan is beleggen mogelijk een aantrekkelijk alternatief.

De laatste jaren groeit het aantal huishoudens dat belegt volgens onderzoeksbureau Kantar TNS weer. Ze kiezen vaak voor het gemak van online vermogensbeheer. De totale particuliere markt voor beleggen is in 2018 met 11% gegroeid, maar het aantal huishoudens dat kiest voor online vermogensbeheer, ook wel (semi)automatisch vermogensbeheer en robo-advies genoemd, groeit veel harder. Het zelf beleggen in individuele effecten- (aandelen, obligaties, opties – blijft daarbij vergeleken sterk achter en laat slechts een marginale groei zien, aldus Kantar TNS.

De groei van online vermogensbeheer word vooral ingegeven door een groot aantal nieuwe aanbieders. De afgelopen jaren lieten onder andere Van Lanschot’s Evi en de fintech en robo-adviseur Pritle (nu Binck laten beleggen forward een forse groei zien en ontstonden er ook vernieuwende beleggingsconcepten zoals BUX (gericht op een jongere generatie) en Peaks (beleggen met je wisselgeld). En er zijn meerdere initiatieven onderweg, waaronder Vive-app.