Zijn aandelen met een lage volatiliteit interessant om in te beleggen?

aandelen-beleggen-volatiel

Je wilt zelf beleggen met jouw spaargeld en stelt je zelf de vraag of het interessant is om te beleggen in aandelen met een lage volatiliteit.

Wat zijn volatiele aandelen

Laten we beginnen met de uitleg. Volatiele aandelen zijn aandelen met een lage beweeglijkheid. De koers van het aandeel fluctueert minder heftig dan de beurs als geheel. Bekende Nederlandse aandelen met een laag volatiel zijn Unilever en Royal Dutch Shell. Dit zijn stabiele beursfondsen. Huidige aandelen met lage volatiliteit zijn bijvoorbeeld NN Group, Ahold Delhaize Koninklijk, Vopak Koninklijke, Aandelen van kleine en meer speculatieve bedrijven hebben een hoge volatiliteit.

Hoe kies je volatiele aandelen

Volgens het fd kun je volatiele aandelen selecteren door een berekening te maken. Je dient dan te kijken naar de bèta-waarde. Bij een bèta-waarde van minder dan 1 betekent het dat dit aandeel minder sterk fluctueert dan de index waartegen het aandeel is afgezet. Groter dan 1 betekent dat het aandeel heftig schommelt. Daghandelaren kiezen vaak voor een bèta-waarde groter dan 1. Op de website van het FD onder het tabblad beurs vind je per aandeel de bètacijfers.

Berekening volatiele aandelen

FD research maakt de volgende berekening: per maand worden de hoogste en laagste slotkoersen bepaald. Maandelijks wordt vervolgens het procentuele verschil, van het gemiddelde, met de voorgaande maand berekend. Dit doen we voor een periode van zestig maanden. Eenzelfde berekening doen we voor de AEX. Nu hebben we zowel van het fonds als de index zestig waarnemingen. In de Midkap valt Sligro Food Group op met een bètawaarde van 0,36. Vervolgens dien je te kijken naar de solvabiliteit en winstgevendheid van de onderneming in je verder loopbaan als belegger.

Bron: FD research, bewerking beleggenvergelijken.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *