Duurzaam beleggen: wanneer is beleggen duurzaam?

duurzaam beleggen_beleggenvergelijken

De laatste jaren profileren bepaalde beleggingsinstellingen en beleggingsfondsen zich nadrukkelijk als ‘duurzaam’. Maar wat is duurzaam beleggen? Wanneer is beleggen duurzaam?

De meeste mensen die beleggen doen dat voor de lange termijn en willen een zo hoog mogelijk rendement behalen. De laatste jaren profileren bepaalde beleggingsinstellingen en beleggingsfondsen zich nadrukkelijk als ‘duurzaam’. Maar wat is duurzaam beleggen eigenlijk? En hoe presteren die duurzame beleggingen?

Definities van duurzaamheid

Wat versta je onder duurzaamheid? De een vindt een bedrijf al duurzaam wanneer het werkt aan een verbetering van haar milieuvriendelijkheid. Een ander gaat een stuk verder en vindt een bedrijf pas duurzaam wanneer er totaal geen negatieve impact is op mens en milieu.
Omdat het begrip duurzaamheid niet eenduidig is, is het erg lastig om een beleggingsoplossing te bieden die aansluit bij ieders idealen. In de meest gebruikte definitie wordt er uitgegaan van een aantal basisprincipes die gehanteerd moeten worden. Deze principes richten zich onder andere op mensenrechten, hoe met werknemers omgegaan wordt, het milieu en bestrijding van corruptie.

Duurzaam beleggen = invloed uitoefenen

Als je kiest voor duurzaam beleggen, dan probeer je eigenlijk door je manier van geld investeren invloed uit te oefenen. Maar wat heeft het meeste resultaat? Juist wel of juist niet in een specifiek bedrijf beleggen…?

Door niet in een bedrijf te investeren geef je als belegger een signaal af en wil je het bedrijf dwingen op die manier meer oog te hebben voor mens en milieu. Verder is het voordeel dat je jezelf niet met een dergelijke onderneming verbonden voelt. Simpelweg omdat de aandelen van dit bedrijf niet in jouw portefeuille zitten.
Maar als er wel in een bedrijf wordt geïnvesteerd, geeft het de aandeelhouders de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op keuzes van de betreffende onderneming en kunnen de beleggers aandacht vragen voor belangrijke duurzaamheidscriteria. Hoe je jouw invloed wilt aanwenden is dus heel persoonlijk.

Wat kost duurzaamheid mij?

Uit een vergelijking van Vanguard, een van ’s werelds voornaamste aanbieders van beleggingsproducten, is gebleken dat het verschil tussen het rendement van een Duurzaam Wereld Indexfonds en de benchmark zonder duurzaamheidsaanpassingen vrij minimaal is. Vanguard streeft er immers naar om ook bij het duurzame fonds precies hetzelfde rendement en risico te behalen als de markt.

Conclusie: hoe om te gaan met duurzaam beleggen?

Concluderend heb je dus de mogelijkheid om breed gespreid én duurzaam te beleggen, zonder dat het verwachte rendement sterk afwijkt van de niet-duurzame fondsen. Welke keuze het best bij jou past kun je samen met een adviseur bepalen. Je adviseur helpt jou graag en kan je meer vertellen over rendementen, risico’s en kosten.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Bron: Brandnewday.nl. Bewerking: Beleggenvergelijken.com