Beleggen of sparen? of allebei?

Beleggen of sparen_beleggenvergelijken_com

De rente daalt al jaren in Europa. Lage economische groei, opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank en een vergrijzende bevolking, allemaal redenen waarom de rente zou zijn gedaald en mogelijk nog verder daalt. Door de dalende rente hebben obligaties de afgelopen jaren sterk gepresteerd, want bestaande obligaties nemen in waarde toe als de rente op nieuwe obligaties lager wordt.

Van die dalende rente hebben ook banken last, zo wordt er minder rente ontvangen op leningen en hypotheken. Ook daalt het verwachte rendement op obligaties waar ze in beleggen. De rente die banken bieden voor uw spaargeld gaat hierdoor ook omlaag. Is sparen nog wel aantrekkelijk? Moet je nou beleggen of sparen? of allebei?

Sparen bij een negatieve rente

De rente op spaarrekeningen is richting de winter van 2019 akelig dicht tot het nulpunt afgedaald. Sommige banken hebben al aangegeven dat ze geen negatieve rente zullen rekenen voor spaarrekeningen met minder dan 100.000 euro spaargeld, maar zijn niet wettelijk verplicht zich hieraan te houden.

Bij de Europese Centrale Bank kost het banken sinds september een negatieve rente van 0,50% om daar geld te stallen. Als een bank niet genoeg investeringsmogelijkheden heeft of wanneer de investeringen van de bank ook een negatief verwacht rendement hebben, kan een bank het zich niet veroorloven om een positief rendement op spaarrekeningen te bieden. Het klinkt gek, maar in zo’n geval kan het zijn dat een bank kiest om negatieve rentes te rekenen om zo minder spaargeld binnen te halen. En dan betaalt u dus rente op uw spaargeld net zoals u rente betaalt als u geld zou lenen.

Beleggen of sparen

In deze tijd denken we dat het slim is om beide te doen. Zowel beleggen als sparen. Sparen is de meeste veilige manier van je geld laten renderen. Beleggen zorgt wellicht op de langere termijn voor een hogere rente. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Ga sparen bij een bank die nog wel rente geeft

Een onderzoek van de Consumentenbond van afgelopen september geeft aan dat zo’n 80% van de consumenten weg gaat bij haar bank wanneer deze negatieve rente gaat rekenen. Dit zou een enorme verschuiving van vermogen betekenen. Banken die een negatieve spaarrente bieden verliezen een belangrijke bron van kapitaal waarmee ze kunnen investeren.

Beleggen als alternatief

Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan dat van sparen. Hoewel beleggingen op korte termijn flink kunnen dalen, was het rendement over langere periodes vrijwel altijd beter dan dat van sparen. Hoe langer u de tijd heeft, hoe kleiner de kans op negatief rendement wordt.

Er zijn ook mogelijkheden om het risico van een beleggingsportefeuille te matigen. Dit kan door een passende mix aan te houden tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen. Doordat obligaties (met uitzondering van obligaties met een lange looptijd) over het algemeen minder grote pieken en dalen kennen dan aandelen, zorgen ze voor een stabieler verwacht rendement. Door iets meer of juist iets minder in aandelen te beleggen kunt u de mate van risico van uw beleggingsrekening zelf bepalen.

Conclusie: Beleggen of sparen? of allebei?

Voor noodsituaties of doelen op korte termijn is het altijd handig om wat spaargeld achter de hand te houden. Voor geld dat pas op de langere termijn nodig is, bijvoorbeeld 5 jaar of langer, kun je overwegen dit te beleggen in een passende verdeling tussen aandelen en obligaties.

Wil je weten of beleggen een goed alternatief is voor sparen in jouw specifieke situatie? Kies voor laten beleggen door een expert. Liever zelf de touwtjes in handen hebben kijk dan naar zelf beleggen. Handig voor actieve beleggers.  Je kunt ook kiezen voor fondsbeleggen. Dit is een ideale vorm voor passieve beleggers.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Bron: Brandnewday.nl. Bewerking: Beleggenvergelijken.com