9 redenen waarom beleggers overstappen

overstappen beleggers

Een op de vijf beleggers heeft de afgelopen vijf jaar een ander type beleggingsrekening gehad blijkt uit een onderzoek van toezichthouder AFM. Waarom stappen beleggers over?

Redenen waarom beleggers overstappen

Hoewel iets minder dan de helft (46%) van alle beleggers zegt meerdere beleggingsrekeningen te gebruiken, is het gebruik van beleggingsrekeningen met een ander type dienstverlening minder gebruikelijk: een op de vijf (21%) beleggers heeft dit in de afgelopen vijf jaar gehad.

Beleggers die zeggen gebruik te maken van een financieel adviseur zijn relatief vaak overgestapt naar een andere beleggingsrekening bij dezelfde aanbieder (27%; zelfstandig beleggen: 11%; vermogensbeheer: 7%). Beleggers die zeggen gebruik te maken van vermogensbeheer geven daarentegen vaak aan geen andere rekening gehad te hebben (89% zelfstandig beleggen: 77%; financieel adviseur: 63%).

De redenen om over te stappen naar een ander type beleggingsrekening verschillen van de redenen die men heeft om meerdere rekeningen te hebben. De belangrijkste reden om over te stappen naar de huidige beleggingsrekening is vanwege de kosten. Bekijk hieronder 9 redenen waarom beleggers overstappen.

  1. Kosten van huidige beleggingsrekening zijn aantrekkelijker (37%)
  2. Vanwege productaandbod (24%)
  3. Type dienstverlening huidige beleggingsrekening past beter bij mijn voorkeuren (22%)
  4. Tegenvallend rendement (22%)
  5. (Beleggings)doelstelling veranderde (21%)
  6. Vanwege serviceaanbod of interface (6%)
  7. Aanbieder stopte met specifieke beleggingsdienst (2%)
  8. Aanbieder stopte volledig met beleggingsdienstverlening (1%)
  9. Anders (7%)

Het grootste gedeelte van de beleggers stapt liever niet over naar een andere beleggingsrekening met ander type dienstverlening (79%)

Direct overstappen?

Wil je zelf overstappen met beleggen? Kies voor fondsbeleggen of bekijk de goedkoopste beleggingsrekeningen om zelf te beleggen.

Bekijk de goedkoopste beleggingsrekening

Bron: AFM. Bewerking: Beleggenvergelijken.com