Eerder stoppen met werken? Start met beleggen + 7 spelregels

eerder stoppen met werken_beleggenvergelijkencom

Nooit meer een wekker zetten of in de file naar je werk toerijden? Klinkt dat als muziek in je oren?; Dan is eerder stoppen met werken misschien iets voor jou. Maar hoe realiseer je dit?

Volgens de Pensioenmonitor 2018  (Wijzer van Geldzaken) wil 72% van de Nederlandse beroepsbevolking eerder dan de AOW-leeftijd stoppen. Opvallend is dat de helft van deze mensen nog geen actie heeft ondernomen om deze droom daadwerkelijk te realiseren. Om eerder te stoppen met werken heb je extra vermogen nodig!

Inkomen bij eerder stoppen met werken

Door eerder te stoppen met werken krijg je geen salaris meer. Klinkt logisch, maar wist je dat je ook nog geen recht hebt op de AOW-uitkering? Natuurlijk zijn er uitzonderingen. In de meeste gevallen moet je zorgen voor voldoende vermogen om de periode tussen het stoppen met werken en de AOW-leeftijd te overbruggen.

Zelf vermogen opbouwen: Sparen of beleggen

Wat je kunt doen om eerder te kunnen stoppen met werken,  is zelf vrij vermogen opbouwen. Op deze manier heb je de vrijheid om je geld uit te geven hoe en wanneer je dat wilt. Daarnaast heb je zelf in de hand hoe comfortabel je leeft in deze periode. Je hebt immers zelf een bedrag voor deze overbruggingsperiode gespaard. Bij het opbouwen van vermogen kun je kiezen tussen sparen en beleggen. Welke optie het beste bij jou past, hangt onder andere af van het aantal jaren dat je nog de tijd hebt om het vermogen op te bouwen.

Start met beleggen – 7 spelregels

Heb je een keuze gemaakt en wil je (deels) gaan beleggen?  Dan zijn er 7 eenvoudige spelregels die beleggen eenvoudiger maakt:

  1. Hoe langer de tijd, hoe beter. Dus begin zo vroeg mogelijk!
  2. Kies een verdeling tussen aandelen en obligaties die bij jou past
  3. Volg de markt door middel van indexfondsen
  4. Zorg dat de kosten laag zijn (denk hierbij aan indexfondsen)
  5. Stort periodiek een bedrag op je beleggingsrekening
  6. Bouw het risico af zodra je einddatum in zicht komt
  7. Stick to the plan! Ook als de beurzen flink stijgen of dalen.

Conclusie: Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken? Dan is het belangrijk dat je op tijd begint met het opbouwen van vermogen. Naast sparen en beleggen zijn er ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het verzilveren van een eventuele overwaarde.

Wil je starten met beleggen? Kies voor zelf beleggen in aandelen en kies voor de beste broker van dit moment. Kies voor fondsbeleggen om te beleggen in indexfondsen of besteed uit aan experts.

Disclaimer: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.